Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Τρόπος Να Σκεφτείς: «Δώσε μου μια καλή δίαιτα»

 How to Create the Ideal Romance Novel Heroine - by Super Earthling
superearthling.com
Του Θανάση Μακρή, Διατροφολόγου

   Γεια σας. Και ποιος δεν έχει ακούσει την φράση που επιλέξαμε σαν τίτλο σήμερα στο άρθρο μας. Πιο πολύ όμως απ’ όλους την ακούν οι ειδικοί στα θέματα βάρους. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε βοηθώντας σας να αφήσετε αυτό το μύθο πίσω σας και να δείτε γιατί τελικά ενώ κυκλοφορούν πολλές ‘μία καλή δίαιτα’ τελικά καταφέρνετε λιγότερα απ’ αυτά που προσδοκούσατε.  

  Η δίαιτα Β52,  η δίαιτα Κ68, 455, 788, Μan, Tan, Fly, M...S...T...Et και για να μην σας κουράζω ξέρω μια δίαιτα στην οποία..
..πολλαπλασιάζεις κάθε γράμμα του αλφαβήτου με όλα τα υπόλοιπα έτσι βρίσκεις ποια δίαιτα είναι κατάλληλη για’ σένα και όλοι επειδή κρατάνε στα χέρια τους αυτή την καλή δίαιτα ΑΒΓ ….Ω η παχυσαρκία έχει θεραπευθεί, οι καλές δίαιτες έχουν κάνει τη δουλειά τους και κανείς δεν έχει περιττά κιλά (ειρωνικό σχόλιο).

   Συχνά με βρίσκουν στο δρόμο και μου λένε ‘δώσε μου μια καλή δίαιτα πως θα βγω στις παραλίες’ και αναρωτιέμαι είναι ανάγκη του κόσμου να απλοποιεί το πρόβλημα του ή ανάγκη των ειδικών να απλοποιούν τη θεραπεία. Γεγονός πάντως είναι ότι οι δείκτες δείχνουν ότι ενήλικες και παιδιά την επόμενη δεκαετία θα αυξήσουν τα ποσοστά παχυσαρκίας. Συνεπώς προσέγγιση, τρόπος θεραπείας θέλουν μια βαθιά αναθεώρηση.

  Η ατάκα ‘δώσε μου μια καλή δίαιτα’ που ωρίμασε τη δεκαετία του ’80 ήθελε τον πρωταγωνιστή να παίρνει μια δίαιτα από το γείτονα του ή το φίλο του και να την κάνει για 2 εβδομάδες άντε το πολύ μήνα, ο πρωταγωνιστής λάμβανε συνήθως αποτελέσματα ‘ενθουσιασμού’, συνήθως οι δίαιτες αυτές είχαν πολύ λίγο φαγητό άρα πρόσφεραν και ‘εντυπωσιακά’ αποτελέσματα, μετά το μήνα όμως…’τα ‘χασα τα ξαναπήρα’. Για να δούμε όμως που είναι το λάθος. Καλή ποια δίαιτα είναι, αυτή που έχεις μάθει τις αιτίες του προβλήματος, τρόπους θεραπείας και σταθεροποίησης του μειωμένου βάρους ή αυτή που σταματάς να τρως (έτσι γράφει το χαρτί συνήθως), δεν αναρωτιέσαι γιατί πάχυνες, δεν σε ενδιαφέρει η εξέλιξη του προβλήματος και απλά βλέπεις τρόφιμα να αραδιάζονται σε χαρτί και νομίζεις ότι με την εφαρμογή τους όλα λύθηκαν. Μάλλον το δίλημμα δεν είναι καλή ή κακή δίαιτα αλλά βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη λογική. Ας πάρουμε για παράδειγμα το σπίτι μας, το χτίζουμε για να πέσει σε 1 χρόνο ή το χτίζουμε για να αντέξει 30 χρόνια; Θα μου πείτε τώρα όλοι δεν θέλουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα σε μια μέρα και δεν θέλουμε ο ‘πόνος’ να έχει διάρκεια και εγώ σας λέω ότι αυτή η λογική είναι η σωστή, τότε γιατί άνθρωποι και αριθμοί δεν ευημερούν και όχι μόνο δεν ευημερούν αλλά δεν θα ευημερούν ούτε και για τα επόμενα 20 χρόνια που αυτό σημαίνει ότι η βραχυπρόθεσμη λογική συντηρεί και διογκώνει το πρόβλημα.

   Γιατί όμως πολλοί ψάχνουν την καλή δίαιτα; Η απάντηση δεν είναι δύσκολη, μα γιατί είναι άλλο να λες σε κάποιον ότι η λύση θα έρθει σε βάθος χρόνου και με μια μακρόπνοη θεραπεία και είναι άλλο να λες ότι η λύση θα έρθει με μια τέλεια δίαιτα που σου λύνει όλα τα προβλήματα. Με τη μία ‘τέλεια δίαιτα’ μειώνεται στο μυαλό μας ο όγκος του προβλήματος αλλά και ο χρόνος για τη λύση του. Η ‘καλή δίαιτα’ λοιπόν είναι ουσιαστικά ανάγκη για να πούμε στον εαυτό μας ότι ‘κοίτα ούτε μεγάλο πρόβλημα έχεις, ούτε πολλά θα χρειαστεί να κάνεις για να το λύσεις, ούτε πολύς χρόνος θα χρειαστεί’. Αν ψάχνετε να ακούσετε ψέματα βρήκατε την ‘τέλεια δίαιτα’.

   Έχουμε γράψει και άλλες φορές ότι το βασικό που πρέπει να καταλάβει κάποιος πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε θεραπεία μείωσης βάρους είναι, ποιος είναι ο εχθρός του και δυστυχώς αυτές οι προσεγγίσεις περιγράφουν άλλον εχθρό από τον πραγματικό. Ο εχθρός που περιγράφεται εδώ είναι η καλή ή η κακή δίαιτα δηλαδή ένας εχθρός έξω από ‘μας, αλλά αν ο εχθρός είναι μέσα μας μάλλον πάμε σε μάχη όταν ο εχθρός είναι σε άλλο μέτωπο. Εκπαίδευση, γνώση, υπομονή, στόχος είναι τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται κάποιος για να λύσει το πρόβλημα του και ξεχνάμε τις καλές και τις κακές δίαιτες γιατί μάλλον μας κρύβουν τη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!