Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Τρόπος Να Σκεφτείς: Κατάλληλος καιρός για δίαιτα


    Γεια σας. Την περίοδο αυτή γίνονται πολλές συζητήσεις που αφορούν τη θάλασσα, τα μπάνια, τις παραλίες και το πώς πρέπει να είναι το σώμα για να είναι κατάλληλο να απολαύσει τις παραπάνω στιγμές. Συχνά καλλίγραμμο κορμί και άνετο πλασάρισμα στις παραλίες πάνε μαζί.  Τα περιττά κιλά..
..δημιουργούν πολλές φορές σε αυτόν-ήν που τα έχει μια αναστολή έκθεσης σε καταστάσεις που αναδεικνύουν το πρόβλημα όπως βόλτα για ρούχα, ηλιοθεραπεία ή μπάνιο στη θάλασσα, κοινωνικές εκδηλώσεις που προβάλλουν το σώμα (γάμος, βαπτίσια, γιορτές, δεξιώσεις). Που είναι όμως το πρόβλημα; Ενώ θα έπρεπε αφορμή βελτίωσης του προβλήματος του βάρους να αποτελεί το ίδιο το πρόβλημα, τελικά αφορμή βελτίωσης αποτελεί η εκδήλωση που πρόκειται να το προβάλλει. Συνεπώς η όποια προσπάθεια ακολουθήσει θα περιοριστεί μέσα στα στενά χρονικά όρια της αιτίας. Αν η αιτία είναι οι παραλίες, η επιθυμία για βελτίωση του βάρους θα διαρκέσει 2 μήνες, αν αφορμή είναι ο γάμος μας αυτή θα διαρκέσει 3 μήνες, αν αιτία είναι οι διαστάσεις του φορέματος στη γιορτή του Γιώργου (ενδεικτικό όνομα) 15 μέρες. Και μετά…


  Για να δούμε όμως πως μας συστήθηκε η διατροφή. Η διατροφή μας συστήθηκε σαν μια ‘όμορφη κυρία’ που σκοπός της είναι να είναι πάντα όμορφη. Δεν είναι βέβαια εδώ η ένσταση μας, αλλά στη μονόπλευρη όψη της. Γιατί όμως το συζητάμε και δεν αφήνουμε να το πάρει το ποτάμι, τι επιστημονικό ενδιαφέρον κρύβει μέσα της αυτή η προσέγγιση; Λάθος προσέγγιση=μη λύση. Σε προηγούμενο μας άρθρο ‘αρκεί ο φόβος’, γράφαμε, ‘όταν η αιτία είναι ο φόβος δρας στα όρια αυτού, δηλαδή αν ο φόβος διαρκεί από 1η – 30 Σεπτέμβρη τότε κινητοποίησε για ένα μήνα, απουσία φόβου επιστροφή σε παλιές συμπεριφορές’. Όσο η γνώση για το πρόβλημα δεν τίθεται στη σωστή της βάση τότε και η αντιμετώπιση της δεν θα γίνει σωστά, συνεπώς μη λύση ή ελλιπής λύση στο πρόβλημα. Οι ειδικοί που δραστηριοποιούνται στη θεραπευτική της παχυσαρκίας συναντούν πολύ συχνά το συγκεκριμένο πρόβλημα μπροστά τους. Για σκεφτείτε να διαπιστωθεί ότι τα αγγεία σας νοσούν από χρόνιες υπερβολικές δόσεις λιπιδίων και να σας ρωτήσει ο γιατρός σας ‘μα τι κάνατε όταν το διαπιστώσατε’ και εσείς να του πείτε ‘μα  έκανα 2 μήνες δίαιτα μπήκα στο κουστούμι και μετά δεν χρειάστηκε να ξαναασχοληθώ διότι πρόβλημα δεν υφίσταντο μετά το πέρας αυτού’. Σχιζοφρενική απάντηση ή σχιζοφρενική προσέγγιση. Η καλή σκούπα για τα χαλιά μας δεν κρίνεται από το χρώμα της αλλά απ’ τις δυνατότητες της.

    Οι λάθος αιτίες και αφορμές που χρησιμοποιούνται για να αρχίσει η δραστηριοποίηση πάνω στη λύση του προβλήματος ‘κονταίνει’ πάρα πολύ τα όρια που ο πρωταγωνιστής θα κάνει κάτι γι’ αυτό. Γνωριστήκαμε λοιπόν με την διατροφή λάθος. Διατροφή θα κάνω το καλοκαίρι για να βγω στην παραλία, διατροφή για το πάρτι στη Λούτσα, διατροφή για τα βαπτίσια της Μαρίας, διατροφή γιατί παντρεύεται ο φίλος μας, ο αδερφός μας, ο γείτονας…Σίγουρα όχι για να είμαστε εμείς καλά. Άρα υφίσταται μια μάχη προσεγγίσεων πριν ακόμη ξεκινήσει το οτιδήποτε. Η προσέγγιση όμως αυτή ‘δένει’ τον εαυτό μας στο παρελθόν και απομακρύνει τη λύση. Η επιθυμία για μείωση του βάρους παραμένει αλλά η έκβαση της έχει προκαθοριστεί. Τα προϊόντα της παραπάνω μη λύσης τα ακούτε καθημερινά ‘πάλι δίαιτα’, ‘αυτή η κοιλιά δεν πέφτει με τίποτα’, ‘εγώ δεν μπορώ να κάνω δίαιτα’, αποστάσεις από τις πραγματικές λύσεις γιατί δεν γίνεται σωστή προσέγγιση αλλά και πίστη σε μαγικές λύσεις γιατί οι προτεινόμενες δεν εφαρμόζονται σωστά.

  Η κατανόηση και η γνώση διώχνουν το πρόβλημα μακριά, φέρνουν τη θεραπεία του κοντά, δίνει ολοκληρωμένες λύσεις και μας κάνει υγιέστερους. Ζητήστε από τον ειδικό σας λοιπόν να σας ‘συστήσει’ σωστά το πρόβλημα πιστέψτε με θα σας χρειαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!