Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

Έρευνες έδειξαν ότι...: Η μαύρη σοκολάτα φροντίζει τη καρδιά μας!


H καθημερινή κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας φαίνεται ότι μπορεί...
να αποτρέψει καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο (ένα σύμπλεγμα παραγόντων που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και διαβήτη), επιβεβαιώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

Ομάδα ερευνητών από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο για να προβλέψει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας σε 2.013 ανθρώπους που ήδη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και είχαν τους παράγοντες για το μεταβολικό σύνδρομο, αλλά δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου ή διαβήτη και δεν ήταν σε θεραπεία μείωσης της αρτηριακής πίεσης.
Η καθημερινή κατανάλωση, για μια περίοδο δέκα ετών, 100 γραμμαρίων σοκολάτας περιεκτικότητας τουλάχιστον 70% σε κακάο, επέτρεψε την αποτροπή 70 θανατηφόρων καρδιακών επεισοδίων και 15 μη θανατηφόρων σε 10.000 ανθρώπους.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η μαύρη σοκολάτα (που περιέχει τουλάχιστον 60% κακάο) είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστά για τη καρδιαγγειακή προστασία. Σημαντικό είναι ότι αυτές οι προστατευτικές επιδράσεις έχουν αποδειχθεί μόνο για τη μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 60-70% κακάο), και όχι στη γάλακτος ή τη λευκή σοκολάτα, και πιθανόν αυτό να οφείλεται στα υψηλότερα επίπεδα των φλαβονοειδών που υπάρχουν στη σκούρα σοκολάτα.

Τέλος, η 'Ελα Ζόμερ, υπέυθυνη για τη μελέτη αυτή τονίζει, "Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική ή ένα συμπλήρωμα στη φαρμακευτική αγωγή σε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο"


Πηγή: E. Zomer, A. Owen, D. J. Magliano, D. Liew, C. M. Reid. The effectiveness and cost effectiveness of dark chocolate consumption as prevention therapy in people at high risk of cardiovascular disease: best case scenario analysis using a Markov model. BMJ, 2012; 344 (may30 3): e3657

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!