Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Ποιός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να μειώσει το βάρος του;

Mελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημίου της Μινεσότα δείχνει ότι η αλλαγή του βάρους ενός γονέα αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτυχία της μείωσης βάρους του παιδιού στην οικογένεια .
«Εξετάσαμε τις δεξιότητες διατροφικής διαπαιδαγώγησης των γονέων καθώς και οι διατροφικές συνήθειες του σπιτιού, και τον τρόπο με τον οποίο αυτά επηρεάζουν το βάρος ενός παιδιού", δήλωσε η Kerri Ν. Boutelle, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια της παιδιατρικής και ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και το Νοσοκομείο Παίδων του Σαν Ντιέγκο. «Ποιός ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει ένα παιδί το βάρος του; Να μειώσουν και οι γονείς το δικό τους βάρος! Στη μελέτη αυτή, η μείωση του βάρους των γονέων αποτέλεσε προγνωστικός παράγοντας στην μείωση βάρους του παιδιού. "
 
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 31% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα τρέχοντα προγράμματα αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, απαιτούν τη συμμετοχή και των δύο γονέων και συμμετέχουν μαζί με τα παιδιά σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τη διατροφική τους εκπαίδευση και φυσική δραστηριότητα.
«Οι γονείς είναι οι πιο σημαντικοί ανθρώποι στο περιβάλλον του παιδιού, είναι οι πρώτοι και πιό σημαντικοί "δάσκαλοι"», δήλωσε η Kerri Ν. Boutelle, PhD, αναπληρώτρια καθηγητής της παιδιατρικής και ψυχιατρικής. «Παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε πρόγραμμα μείωσης σωματικού βάρους για τα παιδιά, και αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τη σημασία του παραδείγματός τους στην υιοθέτηση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς και ενασχόλησης τους με σωματική άσκηση, για τα παιδιά τους. "

Οι ερευνητές εξέτασαν για πέντε μήνες 80 ομάδες γονέα-παιδιού. Τα παιδιά ήταν από 8 έως 12 χρονών, υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής τριών τύπων συμπεριφορικών τεχνικών που διδάχτηκαν και θα εφάρμοζαν οι γονείς (οι γονείς διδάχτηκαν την οικογενειακή συμπεριφορική θεραπεία για την παιδική παχυσαρκία), καθώς και την αξιολόγηση του αντίκτυπου της κάθε τεχνικής στο σωματικό βάρος του παιδιού. Οι τρεις τύποι συμπεριφορικών τεχνικών ήταν: το γονεϊκό μοντέλο συμπεριφοράς, όπου οι γονείς καλούνται να μειώσουν το δικό τους σωματικό βάρος, η αλλαγή περιβάλλοντος στο σπίτι ως προς τα τρόφιμα που υπάρχουν, και το στυλ ανατροφής και τεχνικές διατροφικής διαπαιδαγώγησης (για παράδειγμα, η δυνατότητα ενός γονέα να συμβάλει στον περιορισμό του ανθυγιεινού τρόπου διατροφής του παιδιού χωρίς να το πιέζει, ενθαρρύνοντας το παιδί να συμμετάσχει σε φυσικές δραστηριότητες).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι διαιτολόγοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενθάρρυνση των γονέων να χάσουν βάρος και ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να βοηθήσουν τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά τους στη διαχείριση του βάρους τους.

Πηγή:  Kerri N. Boutelle, Guy Cafri and Scott Crow. Parent Predictors of Child Weight Change in Family-Based Behavioral Obesity Treatment. Obesity, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!