Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

Έρευνες έδειξαν ότι: Χαμηλό εισόδημα-αυξημένο βάρος;

Είναι γνωστό πως η αύξηση του βάρους προέρχεται από την αυξημένη κατανάλωση τροφής. Ωστόσο μία καινούρια έρευνα παρουσίασε ως αιτία αύξησης βάρους...
και το συναίσθημα του φόβου επάρκειας τροφής για το μέλλον. Η ανησυχία και το άγχος για την εύρεση τροφής συνήθως υπάρχει σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα όπου συχνά, μελή αυτών των οικογενειών αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σωματικό τους βάρος.

H καθηγήτρια Rachel Gross και οι συνεργάτες της, στο New York University School of Medicine and Bellevue Hospital Center, ρώτησαν 201 μητέρες με χαμηλό εισόδημα και με βρέφη κάτω των 6 μηνών, το τρόπο σκέψης για το πως τρέφονται (αν προσπάθησαν να ελέγξουν κατά πόσο το παιδί έφαγε) τους τρόπους σίτισης των βρεφών (π.χ. αν τα θήλαζαν) και τις ανησυχίες σχετικά με το βάρος του παιδιού τους.
Η έρευνα έδειξε πως το 1/3 των γυναικών αισθανόταν ανασφαλής ως προς την εύρεση τροφής.

"Βρήκαμε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια συνδέεται με τον έλεγχο των τρόπου σίτισης των βρεφών, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη παιδική παχυσαρκία", δήλωσε η Rachel Gross . "Αυτές οι πρακτικές σίτισης είναι για παράδειγμα όταν οι γονείς περιορίζουν τη ποσότητα της τροφής του μωρού ακόμα κι αυτό πεινάει (σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για περισσότερη τροφή),  είτε πιέζουν το βρέφος να φάει περισσότερο ακόμη κι αν είναι χορτάτο (σε μέρες όπου υπάρχει τροφή)."

Θεωρείται ότι όταν οι μητέρες ελέγχουν κατα αυτό το τρόπο πόσο τρώει ένα βρέφος, μπορεί να διαταράσσουν την ικανότητα του παιδιού να ρυθμίζει το δικό του σύστημα πείνας και κορεσμού, με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση του σωματικού βάρους, η Rachel Gross εξήγησε.
Επίσης φαίνεται πως οι μητέρες που έχουν την ανασφάλεια σίτισης των οικογένειων τους, ανησυχούν περισσότερο για το σωματικό βάρος του παιδιού τους,  από μητέρες που δεν ανησύχησαν για την εύρεση τροφής των οικογενειών τους.
 
"Η μελέτη αυτή δείχει πως εκτός από την αντιμετώπιση της πείνας και του υποσιτισμού, εχει μεγάλη σημασία η πολιτεία να βοηθήσει τις οικογένειες με επισιτιστική ανασφάλεια για την πρόληψη...της παχυσαρκίας"  δήλωσε η Rachel Gross.
 

Πηγή: Rachel Gross et al. Food Insecurity and Obesity-Promoting Maternal Infant Feeding Styles and Practices in Low-Income Families. Pediatrics, 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!