Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Η ανατομία μιας σκέψης 'παχύσαρκης' (Μέρος Α')

Γράφει ο Θανάσης Μακρής, Διατροφολόγος


  Γεια σας και καλό μήνα. Σήμερα θα προσπαθήσω να σας φέρω κοντά σε ένα ρόλο, ο ρόλος αυτός ίσως σας είναι οικείος. Ποιος ρόλος; Ο ρόλος αυτού που θέλει να μειώσει το βάρος του.

Το πρόσωπο είναι πραγματικό και του δίνω το δικό μου όνομα 'Θανάσης'. Τα φυσικά χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο, βάρος κτ.λ.) διαφέρουν η ουσία είναι αποτύπωση της πραγματικότητας.

  Είμαι 30 χρονών το βάρος μου είναι 120 κιλά, στα 19 μου ήμουν 80 κιλά, ήμουν αθλητής, ήμουν όμως και ευαίσθητος. Σύντομα ανοίγεται η πανεπιστημιακή πόρτα στη ζωή μου και χρειάζεται να αλλάξω πόλη. 100 χλμ μακριά από το σπίτι μου και 100χλμ μακριά από τις παλιές μου συνήθειες. Άλλαξαν πολλά, ο χρόνος μου κατανεμόταν διαφορετικά και για να μην μπω σε λεπτομέρειες τον πρώτο χρόνο σπουδών πήρα 15 κιλά, τον δεύτερο πήρα άλλα 10 κιλά και στα υπόλοιπα 2 χρόνια έφτασα τα 120 κιλά. Αγνώριστος σε σχέση με αυτό που ήμουν. Οι γονείς μου κάθε τόσο που πήγαινα σπίτι έβλεπαν αλλαγές και απορούσαν. Έψαχνα να βρω πότε πρέπει να ανοίξω το 'φάκελο βάρος' μέσα μου. Ο χρόνος περνούσε και τελικά αποφοίτησα, επιστροφή στο σπίτι και ψάξιμο για δουλειά. Όλοι οι υποψήφιοι εργοδότες με κοιτούσαν πάντα 2 φορές, μία πάνω και μία κάτω, οι απαντήσεις αρνητικές. Ήθελα να βρω μια δουλειά να βγάζω τα δικά μου λεφτά για να βρω επιτέλους τρόπους λύσης του προβλήματος μου. Βέβαια έχασα πολύ χρόνο, σχεδον πέντε χρόνια είχαν περάσει από τότε που έβαλα το πρώτο κιλό. Και τα πέντε χρόνια έλεγα στον εαυτό μου 'σύντομα θα το λύσω αυτό το πρόβλημα γιατί δεν είμαι εγώ αυτός'. Η δουλειά βρέθηκε και τα πρώτα χρήματα μπήκαν στο ατομικό ταμείο, αυτό που έλεγα μέσα μου ότι ήθελα να λύσω το ανέβαλλα συνεχώς, ούτε και εγώ δεν ήξερα το γιατί μάλλον βαριόμουν. Είναι και οι συνήθειες αλλάζουν δύσκολα ρε γαμώτο. Τελικά το αποφάσισα θα προσπαθήσω να αδυνατίσω μόνος μου. Γιατί, θα τα καταφέρω. Θα ξεκινήσω και περπάτημα. Μου πρότειναν να πάρω και ένα ρόφημα 'βοηθάει μου είπαν', το πήρα. Κατέβασα και μια δίαιτα από το Ιντερνετ στα μέτρα μου 'ψητά και σαλάτες'. Εφαρμογή λοιπόν. Είμαι στην 5η μέρα δίαιτας και βαριέμαι, άσε που πεινάω σαν λύκος, δεν νικιέται αυτό το αίσθημα ότι και να κάνεις. Σήμερα δεν πήγα και για περπάτημα, 'θέλει χρόνο να αδυνατίσεις' και εγώ θέλω άμεσα αποτελέσματα όμως, κιλό κιλό αργά είναι δεν μπορώ. Θα κατεβάσω μια πιο αυστηρή δίαιτα, καλό θα μου κάνει και τι έγινε ας πεινάσω λίγο παραπάνω και που έτρωγα τι κέρδισα. 8η μέρα δίαιτας και δεν μπορώ πεινάω πολύ και ζαλίζομαι, μα πως ο οργανισμός μου ενώ ξέρει ότι έχω πολλά κιλά δεν με αφήνει να αδυνατίσω και με κάνει να πεινάω τόσο, με εκδικείται ή εγώ τον εκδικούμαι; Στο πάρτι της Μ. δεν άντεξα και έσπασα τη δίαιτα, έφαγα παγωτο, πολύ κρέας, 2 μερίδες καρμπονάρα και δεν θυμάμαι τι άλλο. Είχα καιρό να φάω τόσο πολύ.

   Για ένα διάστημα 2 εβδομάδων έτρωγα τόσο πολύ που όχι μόνο πήρα το βάρος που έχασα αλλά και συν 5 κιλά. Λάδι στη φωτιά. Το ρόφημα βέβαια συνέχιζα να το παίρνω, αλλά αφού έτρωγα σαν λύκος πως θα είχε αποτέλεσμα. Ο περίπατος διήρκησε 4 μέρες. Δεν ασχολήθηκα καθόλου με τα αίτια γιατί τα παράτησα, αν και είμαι άνθρωπος της λεπτομέρειας, ίσως γιατί δεν ήθελα να με πικράνω. Γιατί ενώ θεωρώ ότι το βάρος αυτό δεν είναι δικό μου δεν καταφέρνω να το μειώσω; Πέρασαν χωρίς να δώσω ξανά σημασία 6 μήνες, πήρα 2 κιλά και κάτι με τρώει πάλι για το βάρος μου. Άκουσα και για μια αποτελεσματική δίαιτα που την έδιναν σε ασθενείς στο εξωτερικό. Την κατέβασα και αυτή τη φορά τίποτα δεν με σταματάει. Την τρίτη ημέρα εφαρμογής άρχισα να ζω το ίδιο σενάριο με την πρώτη δίαιτα, τα παράτησα νωρίτερα γιατί ήξερα ποια θα είναι η κατάληξη της. Αδιέξοδο. Ποια είναι τελικά η λύση; Εκπομπές, περιοδικά, επιστήμονες, διαιτολόγοι, συμβουλές, διαφημίσεις. Παχυσαρκία. Σύγχυση, στρες, άλλος ένας χρόνος χαμένος, 7 χρόνια σχεδον από τότε που πήρα το πρώτο κιλό και πολλές απορίες. Πολλές δίαιτες κατέβασα κατάληξη η ίδια, ώσπου αποφάσισα να επισκεφθώ ένα διαιτολόγο.

  Είμαι στην τρίτη εβδομάδα διατροφής (έτσι μου είπε ότι λέγεται, όχι δίαιτα) και νομίζω ότι πάω καλά, έχω χάσει και 4 κιλά αισθάνομαι υπέροχα. Το πρόγραμμα δεν είναι δύσκολο έχει πολλά γεύματα όμως, δεν πεινάς. Είμαι στην 8η εβδομάδα διατροφής και έχω χάσει 9 κιλά, τελικά δεν είναι άσχημα αλλά μακάρι να γινόταν πιο γρήγορα. Στην 12η και 13η εβδομάδα δεν είχα χάσει, ήταν και γιορτές, δεν μπορείς να προσέξεις τις γιορτές, αφού τα τραπέζια παίρνουν και δίνουν. Ακύρωσα και το πρώτο μου ραντεβού, είχα φάει που να πήγαινα να ζυγιζόμουν, θα απογοητευόμουν. Δεν προσέχω όπως στην αρχή και δεν πέφτει το βάρος, δεν κάνω και σωστά αυτά που μου λέει ο διαιτολόγος μου. Ξαναακύρωσα το ραντεβού μου, αισθάνομαι ότι δίνω παράταση στο πρόβλημα και ξέρω ότι δεν είναι σωστό. Προσπαθώ να με πείσω βάζοντας σκέψεις 'αν ήταν η καρδιά σου και πονούσε θα μετέφερες τη λύση του προβλήματος στο μέλλον'; Μακάρι η παχυσαρκία να μην ήταν 'βουβό πρόβλημα', να σου δινε μια και να αναγκαζόσουν 'τώρα' να τη λύσεις. Μια ακόμη εβδομάδα που δεν πρόσεξα και σκέφτομαι πως να αποφύγω τη ζυγαριά, να το ακυρώσω πάλι δεν είναι σωστό, να πω ότι είμαι άρρωστος είναι πιο διπλωματικό. Ξέρω ότι δεν είναι σωστό αλλά είναι ανακουφιστικό.

  Από τα 9 κιλά που είχα χάσει έγιναν 6 και βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Μάλλον αυτά που με διώχνουν από τη δίαιτα είναι περισσότερα από αυτά που με κρατάνε. Και ξεκίνησα καλά ρε γαμώτο. Ότι κατάφερα με το διαιτολόγο μου δεν το κατάφερα με τις προηγούμενες μεθόδους...αν ήταν ίσως πιο γρήγορο θα ήταν καλύτερα. Ακύρωσα 4 φορές το ραντεβού μου λέγοντας δικαιολογίες, καλά ο άνθρωπος ήξερε ότι του έλεγα ψέματα αλλά τι να πει, το ξέρει. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα να σταματήσουμε τη συνεργασία μας και ότι μόλις περάσουν οι γιορτές θα τον ξαναπάρω. Από τότε που είπα ότι θα ξαναπάρω τηλέφωνο τον διαιτολόγο έχει περάσει ένας χρόνος, έχασα 6 κιλά, πήρα 10 και σκέφτομαι πόσο λάθος ήταν αυτή μου η απόφαση, πόσες φορές θα ήθελα να γυρίσω το χρόνο πίσω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!