Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Τρόπος Να Σκεφτείς: Το Σύνδρομο Π


    Γεια σας. Πως θα σας φαινόταν αν σας έλεγαν ότι αυτό που σας οδηγεί στο να θέλετε να μειώσετε το βάρος σας, είναι και αυτό που σας οδηγεί στο να μην καταφέρνετε να το υλοποιείται? Μα πως, θα μου πείτε, συνδέονται αυτά τα δύο?
Η πιο κατάλληλη λέξη που έχω βρει για να το περιγράψω είναι ο παρορμητισμός και ας τον ονομάσουμε Π.
  Παρορμητισμός πριν την δίαιτα : είναι ο τύπος του ανθρώπου που όταν προσπαθεί για κάτι θέλει να λαμβάνει και γρήγορα αποτελέσματα, αν ξέρει ότι σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν λάβει τα αποτελέσματα που θέλει, όπως ο ίδιος τα θέλει δεν προσπαθεί καν. Και δεν προσπαθεί όχι γιατί δεν θέλει να δει αποτελέσματα ή ότι δεν θα δει αποτελέσματα αλλά γιατί ξέρει ότι όταν αυτά θα έρθουν η υπομονή του θα έχει ‘φύγει’, με κάποιο τρόπο δηλαδή υπεκφεύγει του εαυτού του ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Για να μην στενοχωρήσει λοιπόν τον εαυτό του και τη βολή του αφήνει τη ‘δίαιτα’ και πιάνει οποιαδήποτε λύση του προταθεί αρκεί να έχει 2 βασικά συστατικά: γρήγορα, εύκολα. Στο μυαλό του συγκεκριμένου τύπου πελάτη-ασθενή γίνεται το εξής : φέρτε στο μυαλό σας ένα φουσκωμένο ποταμό, όταν έχει φουσκώσει πολύ, γύρω του δεν φτιάχνει άλλα κανάλια μικρότερα που εκτονώνουν τον κύριο όγκο της κοίτης του ποταμού? Όταν λοιπόν απορρίπτει την λύση της δίαιτας ως πιθανή αποτυχία, το μυαλό του ψάχνει την αμέσως επόμενη λύση, που δεν θα του δώσει ακριβώς λύση αλλά θα εκτονώσει την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί στην κοίτη. Ο ποταμός έχει τα κανάλια του αλλά και το μυαλό τα δικά του. Άρα λειτουργεί ο συγκεκριμένος τύπος πελάτη-ασθενή περισσότερο ως ισορροπιστής εντάσεων. Η θεραπεία δε σε αυτόν τον τύπο πελάτη-ασθενή κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη γιατί δεν θέλει πραγματικά να αδυνατίσει αλλά να ‘εκτονωθεί’.
   Παρορμητικός κατά τη δίαιτα : εντοπίζεται πολλές φορές οι παρορμητικοί άνθρωποι ξεκινώντας θεραπεία μείωσης του βάρους τους να επιζητούν εξωανθρώπινα αποτελέσματα, ‘4 κιλά σε μια βδομάδα’, ’10 κιλά το μήνα’…όλα αυτά βέβαια δεν έχουν να κάνουν με την πραγματική ουσία της θεραπείας αλλά περισσότερο με το ότι αργεί η έξοδος τους από τη θεραπεία. Δηλαδή : αν ένας άνθρωπος Π. επιθυμεί να μειώσει το βάρος του κατά 25 κιλά και την 1η εβδομάδα μειωθεί το βάρος του κατά 1 κιλό θα το θεωρήσει αποτυχία και αμέσως θα φέρει στο μυαλό του ‘ααα έχω άλλα 24 κιλά…θα χρειαστώ κανά αιώνα’, θα ‘πνιγεί’ μέσα στην υπερβολή της σκέψης του και θα σταματήσει την θεραπεία. Θα την σταματήσει όχι γιατί πιστεύει ότι δεν θα αδυνατίσει αλλά γιατί θα πιστέψει ότι αργεί για να τελειώσει. Το πρόβλημα του λοιπόν είναι με την ταχύτητα. Αν δεν εκπαιδευτεί ο παραπάνω τρόπος σκέψης δεν θα μειωθεί το βάρος και θα επαναλαμβάνεται συνεχώς ο ίδιος φαύλος κύκλος.
  Οι Π. άνθρωποι είναι και αυτοί συνήθως που παρατάνε πολύ γρήγορα τις θεραπείες τους και καταφεύγουν σε άλλες ανορθόδοξες λύσεις για να ικανοποιήσουν το αίσθημα της έντασης ‘του φουσκωμένου ποταμού’ που περιγράψαμε παραπάνω. Αδιαφορούν ακόμη και για τη λύση που θα τους συσταθεί αρκεί να έχει ‘ντυθεί’ σωστά η λύση αυτή με το ένδυμα του ‘εύκολου-γρήγορου’. Παρατηρείται δε πολλές φορές και το φαινόμενο της ‘μιας ημέρας δίαιτα πάντα δίαιτα’, πάνω εκεί στην ένταση και εκεί που το μυαλό ψάχνει να φτιάξει κανάλια για να μειώσει την ένταση της σκέψης, αρκετοί πελάτες-ασθενείς επισκέπτονται ειδικούς για να ξεκινήσουν θεραπεία και ουσιαστικά πιέζουν τον ειδικό να τους δώσει ‘διαιτολόγιο’ όχι για να το εφαρμόσουν αλλά για να ‘καθησυχάσουν’τον εαυτό τους ‘δείχνοντας’ τους το διαιτολόγιο και ας μην το εφαρμόσουν ποτέ. Σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγίες του διαιτολογίου εφαρμόζονται για μία ή δύο ημέρες για να δημιουργήσουν στον πελάτη-ασθενή ένα αίσθημα ασφάλειας. Μπορεί να έχουν περάσει 4 μήνες που πήρε το περίφημο διαιτολόγιο στα χέρια του και να συνεχίζει να λέει ότι ‘κάνω δίαιτα’ όχι γιατί αυτό συμβαίνει, αλλά για να δημιουργεί κλίμα ασφάλειας στον εαυτό του. 
  Με την σωστή προσέγγιση, εκπαίδευση, θεραπεία, το αίσθημα της δίψας που μας πάει στην πηγή να πιούμε νερό δεν μας αφήνει μόνιμα διψασμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!