Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Τρόπος Να Τραφείς: Συμβουλές για τις ημέρες του ΠάσχαΓράφει η Εύα Λεουνάκη


Ήρθε το Πάσχα και αρκετοί το αντιμετωπίζουν με φόβο ως προς τα ''παραστρατήματα'' στις λιχουδιές, και άλλοι είναι αποφασισμένοι να το ρίξουν έξω..
λες και είναι το τελευταίο τραπέζι ή ότι δε μπορούμε να ψήσουμε αρνί άλλη μέρα.. Καταλαβαίνω ότι ίσως αρκετοί περιμένετε αυτές τις ημέρες των εορτών να χαλαρώσετε, να ηρεμήσετε και να αφεθείτε παράλληλα και στα εδέσματα των εορτών. Ωστόσο δεν είναι απαραίτητο να καταναλώσετε τρόφιμα τα οποία δεν απολαμβάνετε αρκετά, μόνο και μόνο επειδή είναι μπροστά σας. Φάτε απ'όλα με πρόγραμμα (Τα ''πέντε γεύματα'') και σταματήστε να τρώτε όταν δεν απολαμβάνετε πια αυτό που τρώτε. Είστε ελεύθεροι να φάτε ότι θέλετε...αλλά μη ξεχνάτε πως η ελευθερία έχει δομή και όρια..

Για να δούμε ένα ενδεικτικό προγραμματισμό:
Τη Μεγάλο Σάββατο συνήθως δε τρώνε ούτε λάδι και το βράδυ προετοιμάζεται το στομάχι για τη μετάβαση στο κρέας, με τη παραδοσιακή μαγειρίτσα. Ένα πιάτο μαγειρίτσα, έχοντας φάει κάτι ελαφρύ το μεσημέρι ίσως αρκεί. Καλύτερα είναι να τη συνοδεύσετε με σαλάτα. Το τσουρέκι και τα αυγά, θα μπορούσατε να τα προτιμήσετε την επόμενη μέρα.
Τη Κυριακή του Πάσχα ξεκινήστε τη μέρα σας με λίγο τσουρέκι και γάλα ή ένα αυγό με λίγο ψωμί και τυρί. Μέχρι το κυρίως γεύμα αποφύγετε τα τσιμπολογήματα ώστε να είστε σίγουρη/ος ότι θα απολαύστε το φαγητό σας. Το τσιμπολόγημα  του οβελία κατά τη διάρκεια του ψησήματος, ιδίαιτερα της πέτσας μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 900 θερμίδες (στα 100γρ.)! Διαλέξτε από το εορταστικό τραπέζι τι σας αρέσει περισσότερο και βάλτε το στο πιάτο σας. Μη ξεχνάτε τη σαλάτα! Μας προστατέυει από την είσοδο όλης της ποσότητα των λιπών στο σώμα μας. Επίσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην αίσθηση του κορεσμού. Προτιμήστε το βραδινό σας γεύμα να είναι κάτι ελαφρύ όπως ένα ποτήρι γάλα με 2 κουλουράκια ή ένα γιαούρτι 2% με φρούτο ή δημητριακά ή σαλάτα με 1 αυγό και 2 φρυγανιές σικάλεως.
Μη ξεχνάτε ότι και αυτές τις μέρες ισχύουν τα πέντε γεύματα. Αυτό αποτελεί συνήθεια ζωής!

Όσες κροτίδες πέφτουνε το Πάσχα στον αέρα,
τόσες χαρές σας εύχομαι να έχετε κάθε μέρα!!
Καλό Πάσχα !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!