Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Τρόπος Να Σκεφτείς: Φωνές απ’ το μέλλον


  Γράφει ο Θανάσης Μακρής

 Γεια σας. «Πρέπει να μειώσω το βάρος μου», πότε; Συνήθως οι μήνες που διανύουμε είναι και αυτοί οι οποίοι επιλέγουν οι περισσότεροι να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια να μειώσουν το βάρος τους. Για να δούμε όμως το στερεότυπο «το Καλοκαίρι πώς θα βγω στην παραλία» πόσο κακό κάνει;

  Η κυρία Μ. θέλει να μειώσει το βάρος της...
η χοληστερίνη της είναι αρκετά πάνω από το όριο, ο γυναικολόγος της μιας και η ίδια μπαίνει σε εμμηνοπαυσιακή περίοδο, της τονίζει την επικινδυνότητα της σπλαχνικής παχυσαρκίας. Η κυρία Μ. τον Φεβρουάριο παίρνει την απόφαση να μειώσει το βάρος της, επισκέπτεται διατροφολόγο αναζητώντας τις κατάλληλες συμβουλές. Στην ερώτηση γιατί επέλεξε τον Φεβρουάριο του 2010 για να μειώσει το βάρος της ενώ είχε εντοπίσει το πρόβλημα τουλάχιστον 5 χρόνια πριν, η ίδια τονίζει την συμβολή του γιατρού της σε αυτό. Στην επόμενη ερώτηση γιατί Φεβρουάριο και όχι Μάιο ή Αύγουστο η ίδια απαντά ότι μάλλον είναι τυχαίο. Στις επόμενες συνεδρίες που είχαμε μου εξομολογείτε τα εξής : τα προηγούμενα 5 χρόνια και η μέση της πονούσε και τα πόδια της αλλά και η χοληστερίνη ήταν εξίσου υψηλή όπως και τώρα, λίγη σημασία έδωσε σε αυτά που είπε ο γυναικολόγος μιας και τα είχε ξανακούσει και από αλλού. Τότε ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι που την οδήγησαν ως το γραφείο του διατροφολόγου? Πλησίαζε το καλοκαίρι και αισθανόταν άσχημα γιατί η παραλία πλησίαζε αλλά και γιατί τα ρούχα της είχαν στενέψει τόσο που δεν μπορούσε να φορέσει τίποτα. Η ώθηση που μας δίνουν οι παραπάνω λόγοι είναι αρκετοί? Οι παραπάνω λόγοι θα ήταν αρκετοί αν το πρόβλημα έμενε στην αισθητική και μόνο, σαν ένα κακό κούρεμα ή μια μουντζούρα στο πρόσωπο ή στραβά κομμένα νύχια ή λάθος φόρεμα στην Σαββατιάτικη έξοδο. Αστειευόμενος θα πω ότι ‘έτυχε’ να συμπορεύεται η παχυσαρκία και το πλήθος των παθήσεων που συνοδεύει με την αισθητική. Στο μυαλό πολλών ανθρώπων λοιπόν δεν έχει γίνει σαφής διαχωρισμός, με τις γνωστές συνέπειες. Θα συμφωνήσω λοιπόν στην γνωστή ατάκα ‘η υγεία πάνω απ όλα’ αλλά θα συμφωνήσω και με τον Κ Τούντα (νυν πρόεδρο του ΕΟΦ και τέως αρθρογράφο στην Ελευθεροτυπία) όταν εκθείαζε το ρόλο της ενημέρωσης στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων. ‘Υγεία πάνω απ’ όλα’ λοιπόν αλλά πριν χρειαστεί να αναφέρουμε την παραπάνω ατάκα, γιατί όταν την αναφέρουμε συνήθως υπάρχει αιτία.
   Α…και μην ξεχάσω. Η κυρία Μ. στο διάστημα μεταξύ Αυγούστου-Φεβρουαρίου ‘έκατσε’ στην σκέψη ότι αφού θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο δίαιτα ας το διασκεδάσει μέχρι να ξεκινήσει. Αποτέλεσμα: αυξήθηκε το βάρος της κατά 8 κιλά, τον Αύγουστο το παραπάνω της βάρος ήταν περίπου 20κιλά τον Φεβρουάριο 30κιλά. Πάμε και λίγο στο μέλλον: η κυρία Μ. με ρωτάει πόσο θα χρειαστεί για να μειώσει το βάρος της κατά 30 κιλά, η απάντηση που της έδωσα την εξέπληξε αρνητικά γιατί πίστευε ότι με μια προσοχή τριμήνου θα έφτανε εκεί που ήθελε. Της εξήγησα πόσο σημαντικό είναι η αύξηση του βάρους ακόμη και κατά 1 κιλό στην παράταση της θεραπείας, πόσο μάλλον τα 8κιλά. Ο χρόνος που χρειάζεται ένα περιστατικό για την ολοκλήρωση της θεραπείας του(μείωση βάρους) μπορεί να είναι τόσος που να τον λυγίσει ψυχολογικά ακόμη και πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε προσπάθεια. Αν σας ρωτούσαν να διαλέξετε πότε θέλετε να κατέβει η θερμοκρασία (πυρετός) του σώματος σας σε φυσιολογικές τιμές ανάμεσα σε ημερομηνίες των 6, 12 ή 18μηνών, φαντάζομαι θα απαντούσατε το συντομότερο(6 μήνες). Η μεταφορά του προβλήματος στο μέλλον κάνει το πρόβλημα σφοδρότερο και την θεραπεία πιο επίπονη.
  
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!