Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2012

''Η μείωση του βάρους δε βελτιώνει απαραίτητα και την αυτοεκτίμηση''

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Purdue, σε παχύσαρκες έφηβες (έγχρωμες και λευκές) που μείωσαν το βάρος τους, παρατηρήθηκε πως βελτιώθηκε η σωματική τους υγεία αλλά όχι η ψυχική.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από το National Heart, Lung & Blood Institute Growth. Παρακολουθήθηκε το βάρος και η υγεία περισσοτέρων από 2000 έγχρωμων και λευκών κοριτσιών για 10 χρόνια, ξεκινώντας από 9-10 χρονών. Τα κορίτσια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα το βάρος τους, σύμφωνα με το Δείκτη Μάζα Σώματος. Οι ομάδες ήταν: κορίτσια με υγιές βάρος, παχύσαρκα και χρόνια παχύσαρκα.

Παρατηρήθηκε διαφορά στα επίπεδα αυτοεκτίμησης στις δύο φυλές. Η αυτοεκτίμηση των έγχρωμων κοριτσιών βελτιώθηκε , όσο μειωνόταν το βάρος τους. Ωστόσο και οι δύο φυλές συνέχισαν να έχουν αρνητική αντίληψη για το σώμα τους. Ο καθηγητής Mustillo ανέφερε πως αυτό το γεγονός χρήζει μελέτης και πως η κουλτούρα της κάθε φυλής επηρεάζει αυτή τη διαδικασία.

''Διαπιστώσαμε, πως παρόλο τη μείωση του βάρους των κοριτσιών, συνέχισαν να θεωρούν τον εαυτό τους παχύσαρκο'' ανέφερε o Sarah.A.Mustillo, καθηγητής Κοινωνιολογίας.
''Παρατηρήθηκε επίσης, πως τα λευκά κορίτσια που μείωσαν το βάρος τους είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση από κορίτσια με υγιές βάρος, και η αυτοεκτίμηση τους παρέμεινε αρνητική και μετά τη μείωση του βάρους τους.''

Ο καθηγητής Mustillo τόνισε επίσης ''Αν η τρέχουσα εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της παχυσαρκίας τελειώσει με επιτυχία, τα παιδιά μειώνοντας το βάρος τους σίγουρα θα έχουν βελτιώσει τη σωματική τους υγεία. Παράλληλα όμως δε θα έπρεπε να βελτιωθεί με κάποιο τρόπο και η ψυχική τους υγεία; Τα κορίτσια συχνά παλεύουν με την αυτοεκτίμηση τους ούτως ή άλλως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, πόσο μάλλον ένα κορίτσι με παραπάνω κιλά.''

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε γιατί τα κορίτσια αισθάνονται έτσι, αλλά ο Mustillo, ο οποίος εστιάζει στα στάδια της παχυσαρκίας στην εφηβεία, δήλωσε ότι η αίσθηση της αρνητικής αυτοεκτίμησης μπορεί να είναι δύσκολο να βελτιωθεί επειδή η κοινωνία είναι γεμάτη από αρνητικά στερεότυπα και μηνύματα σχετικά με την παχυσαρκία.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά εσωτερικεύουν τα στερεότυπα και τις αρνητικές αντιλήψεις για τους παχύσαρκους πριν γίνουν παχύσαρκοι οι ίδιοι, έτσι ώστε όταν γίνουν παχύσαρκοι έρχονται σε αυτήν την κατάσταση στιγματισμού, επηρεάζεται η αίσθηση της αυτο-αξίας", είπε. "Τότε, αν κερδίζουν ή χάνουν βάρος, το αρνητικό μήνυμα που έχουν εσωτερικεύσει συνοδεύεται με το συναίσθημα της ''άχρηστης''."

Πηγή:  
S. A. Mustillo, K. L. Hendrix, M. H. Schafer. Trajectories of Body Mass and Self-Concept in Black and White Girls: The Lingering Effects of Stigma. Journal of Health and Social Behavior, 2012; 53 (1): 2 -16


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!