Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012

Τρόπος Να Σκεφτείς: Μια ζωή κάνω Δίαιτα


Γράφει ο Θανάσης Μακρής, Διατροφολόγος


   Γεια σας. Στο προηγούμενο μας άρθρο σημειώσαμε την σημασία των στερεοτύπων στις καθημερινές επιλογές. Στα στερεότυπα κρύβεται και το μυστικό της μόνιμης μείωσης του βάρους. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να σας φέρουμε κοντά σε ένα από τα πιο γνωστά στερεότυπα του χώρου μας, το «μια ζωή κάνω δίαιτα».

Ακούγεται σαν καταδίκη έτσι δεν είναι;
Βέβαια είναι καταδίκη απ’ τη στιγμή που έτσι θέλουμε να το βλέπουμε. Το «Μια ζωή κάνω δίαιτα» είναι ένα αρνητικό στερεότυπο και καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Σε άλλες χώρες μπορεί το αρνητικό στερεότυπο να ήταν «Μια ζωή δεν προσέχω» ή θετικό στερεότυπο «μια Ζωή πρέπει να προσέχω». Για δείτε το και λίγο διαφορετικά, μια ζωή δεν κουρεύεστε, μια ζωή δεν πληρώνετε λογαριασμούς, μια ζωή δεν κάθεστε στο καναπέ σας, μια ζωή δεν φοράτε τα γυαλιά σας, μια ζωή δεν πίνετε το καφέ σας το πρωί… Για φανταστείτε λοιπόν να ακούγατε κάποιον να έλεγε «μια ζωή κουρεύομαι» ή «μια ζωή έχω ασφαλιστική κάλυψη». Μάλλον θα λέγαμε ότι «δεν μας τα λέει καλά».  Η αρχική μας φράση εμπεριέχει ένα αίσθημα περιορισμού και αίσθησης στέρησης της ελευθερίας αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Ανατρέξτε στο άρθρο μας, Περί Αδυνατίσματος Λόγος – Η Χρυσή Δεκαετία της Δίαιτας.

   Η κυρία Κ. μου μιλά για τη φίλη της η οποία δεν προσέχει τον εαυτό της με αποτέλεσμα το βάρος της να είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Στην επόμενη επίσκεψη η κυρία Κ. μου αναφέρει «μια ζωή πρέπει να προσέχεις.. μη και μη και μη..» της θύμισα βέβαια, ότι ισχύει για τη φίλη της ισχύει και γι’ αυτήν. Η κυρία Μ. μητέρα με δίχρονο παιδί μου αναφέρει «μα δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να έφαγα και να μην πήρα κιλά, ούτε τόσο δεν μπορώ να ξεφύγω» της θυμίζω ότι ό,τι ποιοτικά εφαρμόζει στο παιδί της πρέπει να εφαρμόζει και στην ίδια. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το στερεότυπο «μια ζωή κάνω δίαιτα» είναι υπόθεση που αφορά όλους τους άλλους εκτός από τον εαυτό μας.

  Που κάνουν κακό τα στερεότυπα; Προκαθορίζουν την έκβαση της θεραπείας. Σαν να λέμε για ένα παιδί της Β’ Δημοτικού ότι θα αποτύχει στις πανελλήνιες για να εισαχθεί στη Νομική. Πως αποτυγχάνεις σε κάτι το οποίο δεν έχεις προσπαθήσει; Τα στερεότυπα λοιπόν πάνε τη σκέψη κατευθείαν στο τέλος δηλαδή «δίαιτα άρα στέρηση άρα αποτυχία». Αυτό θα βρίσκει τον πρωταγωνιστή σε κάθε επόμενη προσπάθεια με το ρολόι στο χέρι να μετράει πότε η ώρα θα πάει 10 για να παρατήσει τη προσπάθεια αφού θα είναι αποτυχημένη προσπάθεια.

  Βασικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί λοιπόν για να είναι η καινούρια θεραπεία μείωσης του βάρους επιτυχημένη, είναι η σταδιακή απελευθέρωση από τις αλυσίδες των στερεοτύπων. Αν αυτό δεν ξεπεραστεί απλά το διάλειμμα από το αυξημένο βάρος θα είναι σύντομο και αυτό που θα ακολουθήσει μετά, διαρκές και επίπονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!