Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012

Τύπος: Πόση δύναμη έχει μία ευχή;

"Ο κάθε άνθρωπος, έχει την θεμελιώδη εντολή να εξελίξει το δυναμικό του"

 HealthyLife www.hlt.gr 
Γράφει η Βαλέρια Κουδουμογιαννάκη,Ψυχολόγος

 Μέσα στο χρόνο υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ευχές στις γιορτές, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα αλλά και στα γενέθλια, στις ονομαστικές γιορτές. Αν σκεφτεί κανείς το τι συνήθως ευχόμαστε τότε μπορεί να δει πως αυτά που ευχόμαστε συμπίπτουν με τα βασικά κίνητρα που μας κάνουν να δραστηριοποιούμαστε στη ζωή,

όπως το να έχουμε καλή υγεία (ίσως η πιο συνηθισμένη ευχή), αγάπη, ευτυχία, φίλους τύχη, χρήματα κλπ. Κάνοντας όμως την ευχή κίνητρο μπορεί να οδηγήσει σε κινητοποίηση να γίνει η ευχή πραγματικότητα.
Στην επιστήμη της ψυχολογίας τα κίνητρα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην κατανόηση της συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τον ορισμό του ,κίνητρο είναι μια εσωτερική κατάσταση, η οποία προκαλεί, κατευθύνει και διατηρεί μια συμπεριφορά. Τα αίτια που προκαλούν την ανθρώπινη συμπεριφορά και δράση ή οι λόγοι που την εξηγούν είναι τα κίνητρα, δηλαδή είναι οτιδήποτε κινεί, ωθεί ή παρασύρει σε δράση ένα άτομο .Τα κίνητρα ωθούν το άτομο ενεργώντας από μέσα ή το έλκουν ενεργώντας από έξω. Κίνητρα  επομένως , είναι τόσο οι εσωτερικές αιτίες της συμπεριφοράς, όπως τα ένστικτα, οι ορμές, οι σκοποί, οι επιθυμίες ή οι προθέσεις, τα συναισθήματα, οι διάφορες συγκινησιακές καταστάσεις όσο και εξωτερικές αιτίες, όπως οι αμοιβές, τα θέλγητρα ή φόβητρα ή οι απωθητικοί ερεθισμοί.

 Κατά καιρούς έγιναν διάφορες προσπάθειες προσέγγισης των ανθρώπινων  κινήτρων. Η πιο γνωστή από αυτές είναι η ιεραρχία των αναγκών του Maslow, η οποία προσπαθεί να ερμηνεύσει το γιατί κάθε ανθρώπινης συμπεριφοράς. Με βάση λοιπόν αυτή την ιεραρχία κάθε ενέργεια ή δράση του ανθρώπου γίνεται με στόχο να ικανοποιήσει τις πρώτα πρώτα τις φυσικές ανάγκες του και τα κίνητρα για επιβίωση και μετά, τις κοινωνικές, τις διανοητικές και τις αισθητικές ανάγκες του. Τελικός στόχος είναι η αυτοπραγμάτωση του ατόμου.
 Ένας ακόμη μεγάλος θεωρητικός της Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας και πολύ σημαντικός Αμερικάνος Ψυχολόγος ο Κ. Rogers αναγνώριζε στην ανθρώπινη προσωπικότητα  ως θεμελιώδη τάση του ανθρώπινου οργανισμού την προσπάθεια του για βελτίωση με απώτερο σκοπό την αυτοπραγμάτωση. Αυτό είναι και το μοναδικό κίνητρο που προσδίδει ο Rogers στην ανθρώπινη φύση. Το άτομο, δεν αντιδρά παθητικά στο περιβάλλον αλλά προχωράει, με γνώμονα, σκοπό και κινητήρια δύναμη την τάση του να πραγματωθεί, να διατηρήσει και να επεκτείνει την εμπειρία του. Η τάση αυτή είναι έμφυτη και αν και δύναται να καταπιεστεί, δεν δύναται να καταστραφεί χωρίς την καταστροφή του οργανισμού (Rogers, 1977). Την Ο Maddi (1996) το περιγράφει αυτό σαν μια «βιολογική πίεση για να ολοκληρωθεί το γενετικό σχέδιο δράσης. Ο κάθε άνθρωπος, έχει την θεμελιώδη εντολή να εξελίξει το δυναμικό του».

  Τι είναι αυτό που εμποδίζει τους ανθρώπους να κάνουν πραγματικότητα τις ευχές και να πραγματώσουν τα κίνητρα τους? τα προβλήματα και οι δυσκολίες της ζωής, οι απώλειες, η θλίψη και το να χάνει κανείς την πίστη πρώτα από όλα στον εαυτό του και στη ζωή.  Το θέμα είναι πως δύσκολα οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πως δεν υπάρχει ζωή χωρίς προβλήματα και πως ακριβώς επειδή υπάρχουν προβλήματα αναπτυσσόμαστε και εξελισσόμαστε. Αυτά είναι που κινητοποιούν το θάρρος, τη γνώση, τις ικανότητες μας άλλωστε αυτά είναι που οδηγούν να εύχεσαι όλα αυτά που είναι τόσο σημαντικά στη ζωή.
 
Αν υπάρχουν θέματα υγείας και η ευχή αφορά την υγεία δεν έχεις παρά να κάνεις όλα αυτά που οδηγούν σε καλή σωματική και ψυχική υγεία, όπως η καλή διατροφή, η αποφυγή αλκοόλ, ουσιών, η γυμναστική κλπ. Αν εύχεσαι αγάπη, φίλους δεν έχεις παρά να ανοιχτείς στους ανθρώπους, να τολμήσεις να τους πλησιάσεις με προσοχή βέβαια αλλά έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνεις φίλους, να ερωτευθείς κλπ. Οι ευχές για τον καθένα αντικατοπτρίζουν τον Ιδεατό Εαυτό και πως θα ήθελε να είναι η πραγματικότητα του .Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε την πραγματικότητα είναι σαν ένας χάρτης με τον οποίο ανιχνεύουμε το έδαφος της ζωής. Θέλει προσπάθεια κάθε φορά να βρεις τον σωστό δρόμο όμως όταν το πετυχαίνεις μπορείς να χαρείς τα οφέλη από τον κόπο σου να τον βρεις. Βασικό είναι να διευρύνεται αυτός ο χάρτης ώστε να υπάρχουν όλο και πιο πολλοί δρόμοι προς την ευτυχία αλλά και να γίνεται αναθεώρηση ειδικά όταν υπάρχουν καινούρια δεδομένα πχ. μια ξαφνική απώλεια. Συχνά τότε μπορεί να θέλεις να αγνοήσεις αυτά τα δεδομένα ή αν σε πληγώνουν τόσο να θέλεις να κάψεις τον χάρτη σου. Καλύτερα είναι από το να σπαταλάς την ενέργεια σου καταστροφικά, να τη διαθέσεις στο να τον αναδημιουργήσεις πάνω στους δρόμους που ήδη έχεις χαράξει.

Mερικά tips για να βρεθεί πιο εύκολα ο δρόμος προς την επιτυχία:

1) Κάντε ευχές και μέσα από αυτές ανακαλύψτε τον σκοπό σας, το όραμα σας
Καταλάβετε τι είναι αυτό που θέλετε πραγματικά και ευχηθείτε το! Το πρώτο βήμα προς την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία είναι το να γνωρίζετε με σιγουριά τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε.

2) Πάρτε τον έλεγχο της ζωής στα χέρια σας. 

Πάρτε τον έλεγχο, γίνετε κυρίαρχοι του εαυτού σας και αποφύγετε να κατηγορείτε τους άλλους. Η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις και εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να δυσκολεύουν τον δρόμο σας προς την επιτυχία. Η ζωή είναι δική σας και κάθε πράξη σας προκαλεί συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πολλές φορές, λόγω των δυσκολιών που μπορεί να περνάει κάποιος, μπορεί να κατηγορεί την κακή του τύχη, το περιβάλλον, τις συνθήκες κλπ. Όταν δεν μπορείτε να αλλάξετε τις συνθήκες, μπορείτε να επιλέξετε να αλλάξετε τον τρόπο που τις αντιλαμβάνεστε και τις αντιμετωπίζετε. Είναι δική σας επιλογή!
3) Κάντε τη θετική σκέψη, πράξη. 
Η θετική σκέψη είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα του δρόμου σας προς την επιτυχία και μην ξεχνάτε να είστε αισιόδοξοι!
4) Θέστε σαφείς και ρεαλιστικούς στόχους. 
Έχοντας στο μυαλό σας ποιος είναι σκοπός που θέλετε να επιτύχετε, είναι χρήσιμο να θέσετε σαφείς στόχους που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εφόσον ανακαλύψετε τι θέλετε να κάνετε, μπορείτε και να αποφασίσετε ποιοι θα είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας. Το επόμενο βήμα είναι να θέσετε μικρότερους στόχους, τους οποίους θα πρέπει να φθάσετε προκειμένου να επιτύχετε τους μακροπρόθεσμους στόχους σας. Κάθε στόχος θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος, μετρήσιμος και χρονικά καθορισμένος. Οι στόχοι επίσης θα πρέπει να είναι κατορθωτοί και να χαρακτηρίζονται από κάποιο βαθμό ρεαλισμού. Δε θα είχε νόημα να θέσετε ακατόρθωτους στόχους ή να ορίσετε ένα πολύ σύντομο χρονικό περιθώριο για την επίτευξη τους.
5) Οργανωθείτε και δουλέψτε. 
Έχοντας θέσει τους στόχους σας, με το συγκεκριμένο τρόπο που αναφέρθηκε, καταστρώστε ένα σχέδιο δράσης και αρχίστε να το δουλεύετε. Η δουλειά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία. Ενώ όλα ξεκινούν από ένα όνειρο, η ισχυρή θέληση, η αποφασιστικότητα και η σκληρή δουλειά είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά και σας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο σας.
6) Αποτύχετε ή καλύτερα μη φοβάστε να αποτύχετε
Ίσως να ακούγεται σαν σχήμα οξύμωρο αλλά η αποτυχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δρόμου σας προς την επιτυχία. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν να θυμούνται πολλές αποτυχίες στην πορεία τους μέχρι να φθάσουν στην επιτυχία. Ο Τόμας Έντισον, ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες όλων των εποχών, λέγεται ότι κάποια στιγμή ρωτήθηκε εάν αληθεύει ότι έκανε 1.000 αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να κατασκευάσει τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Ο Έντισον ανατρεπτικά απάντησε ότι δεν έκανε 1.000 αποτυχημένες προσπάθειες. Είπε ότι κάθε μια από τις 1.000 απόπειρές του ήταν ένα βήμα προς την επιτυχία. Οι αποτυχίες σας είναι βήματα προς την επιτυχία, μη φοβάστε να αποτύχετε.
7) Επιμείνετε.
Εάν οι δυσκολίες έρχονται η μία μετά την άλλη, εάν οι προσπάθειές σας δεν αποδίδουν όσο θέλετε μην τα παρατήσετε. Η επιμονή, υπομονή και η αποφασιστικότητα είναι ίσως τα πιο σημαντικά συστατικά της επιτυχίας.

8) Πιστέψτε το.

Τι θα κάνατε εάν ξέρατε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχετε; Εάν υποθέσουμε ότι με έναν μαγικό τρόπο σας δινόταν η πληροφορία ότι τελικά θα καταφέρετε να φθάσετε στον σκοπό σας μέσα στο χρονικό περιθώριο που είχατε θέσει, τι θα άλλαζε στον τρόπο που νιώθετε και συμπεριφέρεστε σήμερα; Αρχίστε να συμπεριφέρεστε σαν το όνειρό σας να έχει ήδη συμβεί, με τη σιγουριά, την αυτοπεποίθηση και την ηθική ικανοποίηση του νικητή. Οι σκέψεις σας είναι «αυτο-εκπληρούμενες προφητείες», δηλαδή συχνά τείνουν να επαληθεύονται και στη ζωή. Εάν διαρκώς σκέπτεστε ότι κάτι είναι αδύνατο ή ότι δεν έχετε την ικανότητα να επιτύχετε, ίσως να μην αρχίσετε καν τη διαδρομή για την πραγματοποίηση των ονείρων σας. Οι σκέψεις σας λοιπόν θα επαληθευτούν αργά ή γρήγορα.
Σε μια εποχή που τα όνειρα μοιάζουν με αστέρια που πέφτουν, ας πιστέψουμε σε αυτά και με μια ευχή ας προσπαθήσουμε να γίνουν αληθινά

Πηγή:
Κίνητρα και Προσωπικότητα,
Abraham Maslow, εκδ. Αιώρα
Θεωρίες Προσωπικότητας,
Pervin Lawrence A., John Oliver P., εκδ.Τυπωθήτο
Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος,
Pek Skot, εκδ. Κέδρος

Από το  
HealthyLife www.hlt.gr  
Γράφει η
Βαλέρια Κουδουμογιαννάκη,Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!