Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Έρευνες έδειξαν ότι..: Πρώτα μυρίζουμε και μετά τρώμε!

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το μέγεθος της μπουκιάς μας, καθοριζόταν από το πόσο γνώριμο είναι το φαγητό που θα τρώγαμε, από τη θερμοκρασία του γεύματος (όσο πιο ζεστό τόσο μικρότερη η μπουκιά) και από την υφή του τροφίμου (όσο περισσότερο μάσημα χρειάζεται ένα τρόφιμο τόσο μικρότερες μπουκιές τρώμε).
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιoδικό Flavour..
έδειξε ότι όσο πιο ισχυρή ειναι η γεύση τόσο πιο μικρές ειναι οι μπουκιές που γίνονται από το φαγητό. Το μέγεθος της μπουκιάς (ιδιαίτερα από την δεύτερη μπουκιά κι έπειτα μέχρι την τελευταία) ρυθμίζεται-καθορίζεται από το άρωμα του φαγητού. Αυτή η ρύθμιση γίνεται αυτοματοποιημένα από τις ρυθμίσεις του εγκέφαλου. Αυτές οι ρυθμίσεις έχουν δημιουργηθεί με την βιωματική μάθηση της γεύσης από το άτομο. Για παράδειγμα αν όταν κάποιος τρώει πίτσα και γνωρίζει την γεύση της από προηγούμενη κατανάλωση, η ένταση της μυρωδιάς της θα καθορίσει και το μέγεθος της κάθε μπουκιάς. Στην περίπτωση που η μυρωδιά είναι έντονη η μπουκιά θα είναι μικρή καθώς η μυρωδιά θα έχει καλύψει μέρος της γευστκής εμπειρίας, ενώ στην περίπτωση που η πίτσα δεν έχει έντονη μυρωδιά, η μπουκιά θα είναι μεγαλύτερη στην ανάγκη του εγκεφάλου να καλύψει την αίσθηση της μυρωδιάς που απουσιάζει. Έτσι λοιπόν η μυρωδιά του γεύματος μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα του μεγέθους της μπουκιάς που καταναλώνεται.
Αρωματίστε λοιπόν τα φαγητά σας με βότανα και μπαχάρια!
Έντονη μυρωδιά των τροφίμων φαίνεται πως μπορεί να οδηγήσει σε 5-10% μείωση της πρόσληψης τροφής ανά μπουκιά!


Πηγή: Rene A de Wijk, Ilse A Polet, Wilbert Boek, Saskia Conraad and Johannes HF Bult. Food aroma affects bite size. Flavour, 2012, 1:3 DOI: 10.1186/2044-7248-1-3

2 σχόλια:

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!