Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Είπαν...: Η ανθρωπολογική προσέγγιση της Διατροφής από τον Adam Smith


Εκτός αυτού, τα σιτηρά ή οτιδήποτε άλλο αποτελεί την κοινή και πλέον δημοφιλή φυτική τροφή των ανθρώπων, συνιστούν σε κάθε πολιτισμένη χώρα το κύριο μέρος της διατροφής του εργάτη. Λόγω  της επέκτασης της αγροτικής καλλιέργειας, η γη κάθε χώρας παράγει μια πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φυτικής απ' ότι ζωικής τροφής, και ο εργάτης τρέφεται παντού με την υγιεινή τροφή που είναι φθηνότερη και βρίσκεται σε μεγαλύτερη επάρκεια. Αν εξαιρέσουμε τις...
πιο ευημερούσες χώρες, ή τις χώρες όπου η εργασία έχει τις υψηλότερες αμοιβές, το κρέας αποτελεί ένα ασήμαντο μέρος της διατροφής του εργάτη, το κρέας των πουλερικών αποτελεί ενα ακόμη μικρότερο μέρος της διατροφής του, ενώ το κυνήγι δεν συμμετέχει καθόλου σ' αυτήν. Στη Γαλλία, αλλά και στη Σκοτία όπου η εργασία αμείβεται κάπως καλύτερα απ'ότι στη Γαλλία, οι εργαζόμενοι φτωχοί τρώνε κρέας σχεδόν μόνο στις γιορτές και σε κάποιες εξαιρετικές περιστάσεις. Επομένως η χρηματική τιμή της εργασίας εξαρτάται πολύ περισσότερο από τη μέση χρηματική τιμή των σιτηρών, που αποτελούν τη διατροφή του εργάτη, απ' ότι από την τιμή του κρέατος ή οποιουδήποτε άλλου ακατέργαστου προιόντος της γης. Συνεπώς η πραγματική αξία του χρυσού και του αργύρου, δηλαδή η πραγματική ποσότητα εργασίας που είναι αυτά σε θέση να αγοράσουν ή να ελέγξουν, εξαρτάται πολύ περισσότερο από την ποσότητα των σιτηρών που είναι σε θέση να αγοράσουν ή να ελέγξουν, απ' ότι από την ποσότητα κρέατος ή οποιουδήποτε άλλου ακατέργαστου προιόντος της γης.

Συγγραφέας : Adam Smith
Τίτλος Βιβλίου : Έρευνα για τη Φύση και τις Αιτίες του Πλούτου των Εθνών - Βιβλίο 1ο
Μετάφραση : Χρήστος Βαλλιάνος
Εκδόσεις : Ελληνικά Γράμματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!