Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Τρόπος Να Σκεφτείς: ‘Ραντεβού’ με το αποτέλεσμα


Γράφει ο Θανάσης Μακρής

 Γεια σας. Το σημερινό μας άρθρο σκοπό έχει να εκθειάσει τις επιπτώσεις του αποτελέσματος στη προσπάθεια μείωσης του βάρους. Το κακό αποτέλεσμα θα λέγαμε ότι είναι και ο ανασταλτικός παράγοντας συνέχισης της προσπάθειας. Ποιο αποτέλεσμα είναι κακό όμως; ‘Εγώ θέλω να χάνω 2 κιλά την εβδομάδα’, ακούω πολλές φορές, ‘τόσα λεφτά έδωσα και έχασα μόνο 8 κιλά’. Η επιστήμη της Βιολογίας σίγουρα δεν υπακούει στις δικές μας ‘διαταγές’. Ο ειδικός θα λέγαμε έχει το ρόλο της ‘πατερίτσας’ μπορεί να σε βοηθήσει στη θεραπεία αλλά δεν μπορεί να γεννήσει καινούριο σώμα φτιαγμένο για να αδυνατίζει όπως θέλει ο καθένας μας, να παίρνει βάρος όπως το επιθυμεί κάθε ένας από εμάς -το γαλακτομπούρεκο να αδυνατίζει και να εξακολουθεί να είναι γλυκό και η περιφέρεια να είναι κατά παραγγελία, πάντα επειδή ‘έτσι θέλω εγώ’, 85cm....

Α! και να μην ξεχάσω ‘έκανα και συμβόλαιο’ με την κακή χοληστερίνη, εγώ δεν θα προσέχω το σώμα μου και αυτή επειδή έτσι θέλω εγώ δεν θα ανεβαίνει πάνω από 180mgr. Σαν να έγραψε ο καθένας από εμάς έκθεση ιδεών ‘πως επιθυμεί τη δική του Βιολογία’.

   Η πατερίτσα λοιπόν βοηθά τον άρρωστο μέχρι να μπορεί να περπατήσει μόνος του. Ο διατροφολόγος λοιπόν βοηθά τον ασθενή μέχρι αυτός να ‘μπορέσει να περπατήσει μόνος του’. Κατά παραγγελία αδυνάτισμα υπακούοντας στο πως το βλέπει ο καθένας μας δεν υπάρχει και αυτός που το υπόσχεται σας λέει ψέματα. Οι ειδικοί μέσα από της εμπειρία τους και την γνώση τους δίνουν τις απαραίτητες συμβουλές στους πελάτες-ασθενείς τους για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

  Αυτό που ο κόσμος γνωρίζει σαν μεταβολισμό μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ένα ‘όργανο’ που στον καθένα από εμάς λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο σαν το αποτύπωμα δαχτύλου. Ο καθένας έχει διαφορετικό ‘όργανο’ άρα ο καθένας θα αυξήσει και θα μειώσει το βάρος του με διαφορετικό τρόπο. Ο διατροφολόγος λοιπόν με τις συμβουλές του βοηθά να λειτουργήσει καλύτερα το όργανο αυτό. Δεν μπορεί να αλλάξει εντελώς τις λειτουργίες του οργάνου αυτού και σε μία εβδομάδα να μειώνει το βάρος του κάποιος κατά 30κιλά (βλέπετε κάτι τέτοιο;). Η απάντηση λοιπόν στην ερώτηση ‘πόσο θα χάσω σε μία εβδομάδα’ είναι πάντα κατά προσέγγιση 0,8 – 1,2 ή 0,5 – 0,9 ή 1,2 – 1,8 (οι αριθμοί χρησιμοποιούνται ελέω παραδείγματος), εξαρτάται πάντα από πλήθος παραγόντων. Δεν υπάρχει κακό αποτέλεσμα σε μια προσπάθεια μείωσης του βάρους λοιπόν, υπάρχει λάθος ή κακή ή ελλιπής προσπάθεια.

  Προσοχή στον πλειστηριασμό των υποτίθεται ‘ειδικών’, ‘έλα σε μένα θα χάσεις 5 κιλά σε μία εβδομάδα’, ‘έλα σε μένα θα χάσεις 55κιλά σε μία εβδομάδα’, αν πιστέψουμε αυτά που λένε τότε μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας ελπίζοντας ότι δάχτυλο πάχυνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!