Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012

Τρόπος Να Σκεφτείς: Το Σύνδρομο ‘Αδειάζω το Καράβι’


Γράφει ο Θανάσης Μακρής   

Γεια σας. Πολλές φορές λέω ότι είναι πολύ σημαντικό όταν ξεκινά κάποιος ένα πρόγραμμα – θεραπεία μείωσης βάρους να είναι έτοιμος και να το έχει σκεφτεί καλά. Αλλά αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, η μέση είναι ο πυλώνας που συνδέει την αποτυχία και την επιτυχία. Σήμερα διάλεξα να σας γράψω για ένα πρόβλημα που συχνά συμβαίνει στους πελάτες – ασθενείς κατά τη διάρκεια της προσπάθειας μείωσης του βάρους τους.
   Η Μ. ακολουθεί μια θεραπεία μείωσης βάρους περίπου 6 μήνες. Η μείωση του βάρους που έχει πετύχει είναι σημαντική. Είναι χαρούμενη γιατί είναι αλλιώς. Θεωρεί ότι έχει καταφέρει πολλά. Ένα αγχωτικό γεγονός που την ταλαιπωρεί αυτό το διάστημα την βάζει σε σκέψεις να σταματήσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 6 μήνες. Γιατί η Μ. θέλει να σταματήσει την προσπάθεια της και γιατί ξεκινά από κάτι που της αρέσει? Είναι γεγονός ότι η εικόνα μας είναι κάτι στο οποίο ‘επενδύουμε’ και επενδύουμε σε καλύτερη Υγεία, επενδύουμε συναισθηματικά και οικονομικά. Έχουμε δώσει πολλά σε αυτή την προσπάθεια και ένα μέρος της προσοχής και της ενέργειας μας έχει στραφεί σε αυτό. Συνεπώς όταν η ενέργεια μας πρέπει να ‘μοιράσει τις δυνάμεις της’ και στο αγχωτικό γεγονός, εκεί η προσπάθεια μείωσης του βάρους σταματά. Είναι το σημείο που το καράβι παραφορτώθηκε και πρέπει να αρχίσουμε να πετάμε μέρος του φορτίου του για να συνεχίσει το ταξίδι του.
  Τι συμβαίνει όμως από το σημείο αυτό και μετά. Η μικρή εμπειρία μας δείχνει ότι αυτός που αφήνει μια προσπάθεια μείωσης του βάρους την ξαναξεκινά δύσκολα, οι αριθμοί δείχνουν ότι τουλάχιστον μετά από 20 μήνες θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια. Επίσης οι αριθμοί δείχνουν ότι το βάρος που θα έχει μετά από 20 μήνες θα είναι το ίδιο ή λίγο περισσότερο απ’ ότι πριν τη μείωση. Συνεπώς τι συνέβη το διάστημα από την στιγμή που άφησε την προσπάθεια μέχρι και την επόμενη προσπάθεια? Τίποτα, απλά αυτός που άφησε την προσπάθεια πριν αυτή ολοκληρωθεί μετέφερε το πρόβλημα στο μέλλον, το πρόβλημα έγινε μεγαλύτερο, τα χρήματα που έδωσε κατά τη διάρκεια πήγαν χαμένα και έχει και μια επιφύλαξη στο αν μια νέα προσπάθεια θα τον βοηθήσει πραγματικά. Ναι αλλά πίσω από το βουνό μπορείς να δεις μόνο αν το ανέβεις. Κάπως έτσι καταλήγει κάποιος να κατηγορεί ‘πάλι δίαιτα’, ‘αφού τα ξαναπήρα τι νόημα έχει’, ‘δίαιτες, δίαιτες, βαρέθηκα’. Α….και να μην ξεχάσω το αγχωτικό γεγονός διήρκησε περίπου 2 εβδομάδες, δηλαδή μία στιγμή ήταν αρκετή να μας πάει πάρα πολύ πίσω. Στην απελπισία του λοιπόν ο κόσμος και κατηγορεί την προσπάθεια που δεν τέλειωσε και στρέφεται απελπισμένα σε ανορθόδοξες λύσεις. Προσέξτε από ένα απλό αγχωτικό γεγονός τι μπορεί να συμβεί.
   Τρεις συμβουλές σε αυτούς που το έχουν ζήσει και δεν θέλουν να το ξαναζήσουν αλλά και σε αυτούς που θα ξεκινήσουν την προσπάθεια μείωσης του βάρους : 1)Αναγνωρίστε τον εχθρό με τη βοήθεια του ειδικού σας γιατί μπορεί να είναι μεγαλύτερος απ’ όσο νομίζετε, αλλά και δυσδιάκριτος, 2)Τελειώστε αυτό που ξεκινήσατε γιατί η παχυσαρκία θα ξανάρθει σφοδρότερη, 3)Προσέξτε πότε αδειάζετε το καράβι.

Υ.Γ. Αφιερωμένο σε μια καλή φίλη

1 σχόλιο:

  1. poso dikio exeis file thanasi!!! alla dustixos o an8ropos an den pa8ei de ma8ainei...na euxomaste apla na mi xreiastei polla "pesimata" gia na sta8i gera st podia tou k na epiteux8i o polipo8itos stoxos...euxaristw gia tis sumvoules sou!!einai anektimites!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!