Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2012

Τρόπος Να Σκεφτείς: Περί Αδυνατίσματος Λόγος – ‘Να σας πω ένα μυστικό, δεν Πεινάτε’

    Γράφει ο Θανάσης Μακρής

Γεια σας. ‘Πεινάω.. πεινάω.. μα γιατί πεινάω!’ και η απορία απλώνεται στο χώρο του γραφείου σαν την ομίχλη που κρύβει τον ήλιο. Απελπισία, φόβος, πανικός και κατάθλιψη. ‘Μα να μην ελέγχω τον εαυτό μου!’, ‘σκουπιδοτενεκές κατάντησα!’ και άλλα τέτοια ‘χαριτωμένα’ κοσμητικά. Αυτά ακούω πολλές φορές όταν ζητώ από τους πελάτες μου να χαρακτηρίσουν αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν πείνα.

   Τα βάζουμε με λάθος εχθρό και σαφέστατα αυτός δεν είναι το σώμα μας και η ανθρώπινη φύση μας. Για να το δούμε και αντίστροφα όμως, δηλαδή τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η επιθυμία, η όρεξη, η πείνα,...
ας πούμε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης; Να πω κάτι αστείο; Δεν θα είχαμε παραπάνω βάρος. Ναι αλλά δεν θα υπήρχαμε καν. Άρα αυτά τα συναισθήματα (ζητώ συγγνώμη από τους νευροεπιστήμονες που θα το ονόμαζαν αλλιώς) είναι που δίνουν διάρκεια στην ανθρώπινη μας φύση. Καλώς πρέπει να υπάρχουν λοιπόν αυτά τα συναισθήματα. Μα και που είναι το πρόβλημα τότε; Τα συναισθήματα μας αυτά νοσούν, είναι άρρωστα. Αυτή είναι η απάντηση στο ‘γιατί πεινάω συνέχεια’. Δεν πεινάμε συνέχεια, απλά εκπαιδεύσαμε τη βιολογία του σώματος μας για να πεινάει.

    Μια μικρή ιστορία.. Ο κύριος Τ. είναι 45 ετών, στα 28 του ήταν 80 κιλά, στα 32 του 90 και στα 45 του 125κιλά. Στη διάρκεια των συνεδριών που είχαμε διαπίστωσα ότι ‘παρήχε την κατάλληλη εκπαίδευση στο σώμα του για να πάρει βάρος’. Στα 45 του περιγράφει την πείνα του σαν ‘τσουνάμι’ που έρχεται τον αλώνει και αποσύρεται μέχρι να ξανάρθει. Στα 28 του βέβαια δεν το περιέγραφε έτσι, ‘έτρωγα σαν άνθρωπος’ λέει. Οι λεπτομερείς ερωτήσεις έδειξαν ότι σταδιακά αύξησε το βραδινό του, αύξησε τις φορές που έτρωγε έξω ή απ έξω, έτρωγε μεγαλύτερες ποσότητες αλλά το συμπέρασμα είναι ένα, εκπαίδευσε τον οργανισμό του να παχύνει.

   Ποια λύση υπάρχει στην άρρωστη όρεξη; Σταδιακή ρύθμιση γευμάτων, με στόχο την μείωση της πείνας και του βάρους. Το αποτέλεσμα δεν θα έρθει σε 2 ημέρες, ούτε θα ξυπνήσετε ένα πρωί και δεν θα πεινάτε καθόλου, άλλωστε ο στόχος μας είναι να πεινάμε αλλά με υγιή τρόπο. Μην αγχώνεστε ότι δεν θα τα καταφέρετε, απλά σκεφτείτε ότι η ορειβασία έφτασε στο τέλος της και τώρα πρέπει να κατέβετε και ξέρετε καλά ότι κανείς δεν κατεβαίνει τον γκρεμό τρέχοντας. Κλείνοντας, να σας εμπιστευθώ δύο μικρά μυστικά, 1) κανείς δεν γεννήθηκε με turbo-όρεξη (μέρος του άρθρου  ‘Περί Αδυνατίσματος Λόγος – Η Χρυσή Δεκαετία της Δίαιτας’), 2) εμπιστευθείτε τον διατροφολόγο σας αυτό ξέρει τι πρέπει να κάνετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!