Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012

Έρευνες έδειξαν ότι..: Ένας μικρός περίπατος μπορεί να περιορίσει τη κατανάλωση σοκολάτας στο μισό!!!

Ένας περίπατος των 15 λεπτών φαίνεται να μπορεί να μειώσει το τσιμπολόγημα στο χώρο εργασίας κατά το ήμισυ! Η μελέτη αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite και έγινε στο πανεπιστήμιο Exeter έδειξε ότι, εργαζόμενοι μετά το 15λεπτο περίπατο, καταναλώνουν τη μισή ποσότητα σοκολάτας, ακόμη και μετά από στρεσογόνες καταστάσεις.

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 78 άτομα τα οποία κατανάλωναν σε τακτικά διαστήματα σοκολάτα. Πραγματοποιήθηκε σε...
προσομοιωμένο περιβάλλον εργασίας, αφού οι εθελοντές απήχαν από τη σοκολάτα 2 μέρες. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Η πρώτη ομάδα έκανε ένα βιαστικό 15λεπτο περπάτημα και μπήκαν στα γραφεία τους να εργαστούν. Σε κάποιους από την ομάδα δόθηκε μια εύκολη, χαμηλής πίεσης έργο, ενώ σε άλλους δόθηκε να ολοκληρώσει μια πιο απαιτητική δουλειά.
Τα άτομα της δεύτερης ομάδας  ξεκουράστηκαν πριν ξεκινήσουν τα ίδια καθήκοντα με την πρώτη ομάδα. Όπως και στη πρώτη ομάδα, οι μισοί είχαν την πιο εύκολη και χαμηλής πίεσης έργο, ενώ σε άλλους δόθηκε να ολοκληρώσουν μια πιο απαιτητική δουλειά.
Η σοκολάτα ήταν διαθέσιμη σε ένα μπολ στο γραφείο για όλους τους συμμετέχοντες, καθώς έκαναν την εργασίας τους.

Εκείνοι που είχαν ασκηθεί πριν από την εργασία, κατανάλωσαν κατά μέσο όρο τη μισή ποσότητα της σοκολάτας από την ομάδα που δεν είχε ασκηθεί: περίπου 15 γραμμάρια, σε σύγκριση με 28 γραμμάρια.

Το πόσο απαιτητική ήταν η δουλεία φαίνεται να μην επηρέασε τη ποσότητα της σοκολάτας που κατανάλωναν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το άγχος δεν συνέβαλλε στην επιθυμία τους για τα γλυκό.

Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Exeter, Adrian Taylor , δήλωσε:. Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες, όπως η σοκολάτα, στην εργασία μπορεί να γίνει μια ανόητη συνήθεια και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου. Συχνά αισθανόμαστε ότι αυτά τα σνακ μας δίνουν μια ώθηση ενέργειας, ή να μας βοηθάνε να αντιμετωπίσουμε το άγχος της εργασίας μας, συμπεριλαμβανομένης της πλήξης. Συχνά δυσκολευόμαστε να μειώσουμε τις καθημερινές απολαύσεις μας, αλλά η παρούσα μελέτη δείχνει ότι με μία μικρή βόλτα, η πρόσληψη τροφή μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ.

Η άσκηση είναι γνωστό ότι έχει σημαντικά οφέλη στη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας και μέσω αυτής διαχείριζονται καλύτερα οι εθισμοί. Ο καθηγητής Taylor και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Exeter έχουν ήδη δείξει ότι η άσκηση μπορεί να περιορίσει την επιθυμία για σοκολάτα, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μείωση της κατανάλωσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!