Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Έρευνες έδειξαν ότι..: Πεινάμε ή τρώμε ό,τι βλέπουμε;

Πόσες φορές σας έχει τύχει να μην πεινάτε, αλλά με το που δείτε τροφή, να γευματίσετε σαν να πεινάτε; O Axel Steiger και η ερευνητική ομάδα του στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής  Max Planck, απέδειξε ότι η απλή θέα ενός νόστιμου φαγητού είναι ικανή να διεγείρει την όρεξη και γι’ αυτό ευθύνεται η ορμόνη γρελίνη.

  
Μια μελέτη σε υγιείς άνδρες, νεαρής ηλικίας, τεκμηρίωσε ότι τα επίπεδα της ορμόνης γρελίνης αυξάνονται στο αίμα, ως αποτέλεσμα της οπτικής διέγερσης μέσω των εικόνων των τροφίμων. Η αύξηση των επιπέδων της γρελίνης προκαλεί αύξηση της όρεξης με συνέπεια να επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά. 

Στη μελέτη συμμετείχαν υγιείς άνδρες, ο Axel Steiger και η ερευνητική του ομάδα, εξέτασαν την αντίδραση των εθελοντών σε εικόνες που δείχνουν είτε νόστιμο φαγητό ή μη βρώσιμες ουσίες. Έπειτα μετρήθηκαν οι συγκεντρώσεις των διαφόρων ορμονών στο αίμα, όπως η γκρελίνη, η λεπτίνη και η ινσουλίνη, οι οποίες παίζουν ρόλο στη ρύθμιση της κατανάλωσης τροφίμων. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συγκέντρωση της γρελίνης στο αίμα αυξάνεται κυρίως με τις εικόνες των τροφίμων. 

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι, πέρα από το φαινόμενο της πείνας, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν επιρροή στην κατανάλωση των τροφίμων. Έτσι, η παρουσίαση τροφίμων από τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους στους δυτικούς πληθυσμούς.

Πηγή:
Petra Schüssler, Michael Kluge, Alexander Yassouridis, Martin Dresler, Manfred Uhr, Axel Steiger. Ghrelin Levels Increase After Pictures Showing Food. Obesity, 2012;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!