Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012

Τρόπος Να Τραφείς: Κάτι ξέρει ο Bugs Bunny...!




Γράφει η Εύα Λεουνάκη


Το αγαπημένο λαχανικό του Bugs Bunny, που δεν είναι άλλο, από το καρότο, δε κάνει καλό μόνο στα μάτια μας όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε. Ας το γνωρίσουμε καλύτερα!


Το καρότο ανήκει στο γένος Δαύκος (Daucus) της οικογένειας των Σελινοειδών και το όνομα του προήλθε από το θρεπτικό συστατικό Β-καροτένη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε αυτό.
Προέρχεται από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, ενώ ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην Αρχαία Ελλάδα.

Τα τρία πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά του καρότου είναι η Β-καροτίνη, η Α-καροτίνη και τα φυτοχημικά.
Η Β-καροτίνη είναι ένα από τα περίπου 500 καροτενοειδή, τα οποία βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Στο σώμα μετατρέπεται η Β-καροτίνη σε βιταμίνη Α, η οποία:
βοηθά στην νυχτερινή όραση

  • συμμετέχει στο σχηματισμό των οστών
  • διατηρεί τα επιθηλιακά κύτταρα (πχ δέρμα, εσωτερικό γαστρεντερικού σωλήνα, πνεύμονα κλπ)
  • και είναι αντιοξειδωτική


Η Β-καροτίνη είναι αντιοξειδωτική ουσία, και τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων.  Μελέτες έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις Β-καροτίνης μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά τουλάχιστον 45%.

Επειδή η Β-καροτίνη σε ένα καρότο είναι λιποδιαλύτης, προσθέτοντας στην πραγματικότητα λίγο ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα, γίνεται η καλύτερη δυνατή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Η λήψη ποικιλίας ποικιλόχρωμων φρούτων και λαχανικών πλούσια σε φυτοχημικά έχει συνδεθεί μεμειωμένες πιθανότητες για κάποιες χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια.  Τα φυτοχημικά μπορούν να δρουν ως αντιοξειδωτικά, να προστατεύσουν και να ανανεώσουν τις απαραίτητες διατροφικές ουσίες, και/ή να δράσουν ώστε να απενεργοποιήσουν ουσίες που προκαλούν καρκίνο.

Τέλος, σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι η πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία άλφα-καροτίνη,που βρίσκεται στα καρότα αλλά και στα κολοκύθια, τις γλυκοπατάτες και τα ακτινίδια, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από σοβαρά νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

Δεν έχετε παρά να τα βάλετε στη ζωή σας! Όταν λοιπόν, θα πάτε την να αγοράσετε καρότα, να θυμάστε το εξής: -Αν έχουν ακόμα τα πράσινα τους φύλλα μπορείτε να κάνετε έλεγχο της φρεσκάδας τους. Θα πρέπει να έχουν έντονο χρώμα και να μην είναι καθόλου μαραμένα. Τσεκάροντας αυτά θα είναι εφικτό να έχετε περίπου μια ιδέα για πόσο διάστημα είναι τα συγκεκριμένα καρότα έξω από το έδαφος.Τα καρότα διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση στο ψυγείο σας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Τα καρότα μπορούμε να τα καταναλώσουμε είτε ωμά σε σαλάτες και ποικιλίες, είτε προσθέτοντάς τα σε φαγητά! Όμως μπορούμε να τα απολαύσουμε και σε κεικ!
Παρακάτω σας παραθέτουμε μία υπέροχη γνήσια Βρετανική συνταγή Κέικ καρότου από τη Miss Hellen!

Πέρνουμε 2 μπολ, στο 1ο μπολ βάζουμε...
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο καρότο ή μικρά κομμάτια (περίπου 3 μεγάλα καρότα)   
και τα ανακατεύουμε όλα μαζί

στο 2ο μπολ βάζουμε...
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1,5 φλιτζάνι ζάχαρη
  • κουταλιές του γλυκού κανέλα
  • 2 κουταλιές του γλυκού baking powder
  • 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 0,5 κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 2 κάψουλες βανίλια
και τα ανακατεύουμε όλα μαζί

Αφού τα ανακατέψτε χωριστά, ενώστε τα μείγματα και ξανα ανακατέψτε.
Λαδώστε και αλευρώστε 2 ορθογώνια αλουμινένια φορμάκια (μιας χρήσης).
Μοιράστε το μείγμα στα δύο αλουμινένια φορμάκια
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Have a great British breakfast! ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!