Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011

Έρευνες έδειξαν ότι..: ''Φοβάμαι να κόψω το κάπνισμα επειδή θα παχύνω...''

Πόσες φορές έχω ακούσει τη φράση ''Φοβάμαι να κόψω το κάπνισμα επειδή θα παχύνω'' ή ''έκοψα το κάπνισμα αλλά το ξανά ξεκίνησα επειδή έβλεπα το δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει''.

Είναι αλήθεια, έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καπνίζουν έχουν χαμηλότερο βάρος σε σχέση με αυτούς που δεν καπνίζουν. Επίσης έχει βρεθεί ότι η διακοπή του καπνίσματος σχετίζεται θετικά με την αύξηση βάρους. Έχετε δίκιο λοιπόν που φοβάστε μήπως αυξηθεί το βάρος σας, αλλά είναι σοβαρός λόγος να μη σταματήσει κάποιος το κάπνισμα;Οσοι καπνίζουν έχουν αυξημένο σπαλαχνικό λίπος σε σχέση με τους μη καπνιστές. Αυτό σημαίνει ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης από τους μη καπνιστές, που αυτό σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα παζλ μεταβολικών διαταραχών που οδηγούν αναπόφευκτα στην αθηρωμάτωση και την καρδιαγγειακή νόσο.
Το κάπνισμα επίσης εμπλέκεται σε διάφορες μορφές καρκίνου (όπως του πνεύμονα, του μαστού, της γλώσσας, του λάρυγγα, της ουροδόχου κύστης, κλπ), στη χρόνια πνευμονοπάθεια, στην οστεοπόρωση, στη στυτική δυσλειτουργία, σε βλάβες εμβρύων, στην πρόωρη γήρανση και σε σχεδόν όλα τα καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Σκεφτείτε τις συνέπειες του καπνίσματος, που όπως είδαμε είναι όχι ασήμαντες. Τα 5 ή 10 κιλά που ίσως βάλετε δεν θα σας επιβαρύνουν τόσο στην υγεία σας όσο αν συνεχίζατε το κάπνισμα.
Επίσης οι καπνιστές, βάση ερευνών, φαίνεται πως υιοθετούν καθιστική ζωή. Διακόπτωντας λοιπόν το κάπνισμα θα βοηθούσε πολύ στη διατήρηση του βάρους σας, να ξεκινούσατε περιπάτους σε κοντινά παρκάκια, πεζοδρόμους ή όπου θέλετε εσείς! Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε περισσότερο ευεξία και να δείτε και τα αποτελέσματα της διακοπής του καπνίσματος στις αντοχές σας!

Μόλις αισθανθείτε ότι δεν είστε πια επιρρεπείς στο να ξεκινήσετε πάλι το κάπνισμα, τότε θα είναι ευκολότερο και για σας να μειώσετε το βάρος σας. Προέχει η διακοπή του καπνίσματος!


Πηγή: J Obes. 2012;2012:735465. Epub 2011 Sep 27.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!