Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Δενδρολίβανο για τη μνήμη, τη γεύση, το άρωμα και τη χαλάρωση!



Γράφει η Εύα Λεουνάκη


Δεντρολίβανο! Γνωστό ως μπαχαρικό που δίνει ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά στα φαγητά μας! Εκτός όμως από αυτά, τι άλλο μας προσφέρει;



Το δενδρολίβανο είναι γνωστό ως τονωτικό και ενισχυτικό της μνήμης από την αρχαία Ελλάδα. Χαρακτηριστικά λέγεται πως οι φοιτητές έβαζαν κλωναράκια από δεντρολίβανο στα μαλλιά τους όταν μελετούσαν για τις εξετάσεις, και οι συγγενείς των νεκρών έριχναν επίσης το μυρωδάτο αυτό βότανο στον τάφο του νεκρού ως σύμβολο μνήμης.
Το δενδρολίβανο περιέχει ουσίες οι οποίες είναι χρήσιμες για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, και τη βελτίωση της πέψης. Επίσης περιέχει αντιφλεγμονώδη ουσίες που βοηθούν στη μείωση της σοβαρότητας των κρίσεων άσθματος.
Το αιθέριο έλαιο που περιέχει χαρακτηρίζεται από αρωματικές αλλά και θεραπευτικές ιδιότητες και τα αποξηραμένα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική από τα αρχαία χρόνια σαν ''συντηρητικά'' διότι μπορούν να διατηρήσουν τα φαγητά περισσότερο.

Συμβουλές για την προετοιμασία του:
Ξεπλένετε το δεντρολίβανο κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό και το στεγνώνετε. Οι περισσότερες συνταγές απαιτούν τα φύλλα από το δεντρολίβανο, τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα από το μίσχο. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε ολόκληρο το κλαδάκι σε σούπες και σε πιάτα με κρέας, στη συνέχεια, αφαιρέστε απλά πριν το σερβίρετε.

Ιδέες με δενρολίβανο:  
  • Βάλτε φρέσκο δενδρολίβανο στις ομελέτες.
  • Το δενδρολίβανο ταιριάζει πολύ στο κοτόπουλο, στις πατάτες φούρνου στα ρεβύθια και στο αρνί!
  • Βάλτε το δεντρολίβανο σε σάλτσες ντομάτας και στις σούπες.
  • Τοποθετήστε ένα κλωνάρι από δενδρολίβανο σε μπουκαλάκι με ελαιόλαδο και χρησιμοποιήστε το στις σαλάτες σας!
Μία άλλη χρήση του δενδρολίβανου εκτός από τη χρήση του στα φαγητά είναι και η ''εξωτερική'' του χρήση: Σε νερό που μόλις έχει βράσει προσθέτουμε φυλλαράκια δενδρολίβανου (ένα λίτρο νερό με ένα κουτάλι της σούπας δενδρολίβανο) και μετά από μερικά λεπτά το σουρώνουμε και το υγρό που προκύπτει, το προσθέτουμε στο νερό της μπανιέρας. Αποτελεί ένα άριστο τονωτικό της επιδερμίδας, αλλά και της κυκλοφορίας του αίματος και αποσυμφορεί τον βλεννογόνο της μύτης από διάφορες βλέννες και εκκρίσεις κατά την διάρκεια κρυολογημάτων. Ταυτόχρονα ανακουφίζει την αναπνοή και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα διεγείρωντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.

Εκμεταλευτείτε λοιπόν στο έπακρο τις ιδιότητες του δεντρολίβανου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!