Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Διάρκεια – Ο πραγματικός εχθρός


Γράφει ο Θανάσης Μακρής

Γεια σας. Ποιός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός στην προσπάθεια μείωσης του βάρους; Μα φυσικά η διάρκεια. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σε διαφημιστικά φυλλάδια για ''δίαιτες'' βλέπουμε συχνά, ''χάστε γρήγορα κιλά'',  σε ''1 μήνα 8 κιλά'', αν δε ήταν ανθρωπίνως επιτρεπτό θα γραφόταν ''σε 1 μήνα 3000 κιλά''. Στο ''υπομονή-επιμονή'', αντιπαρατίθεται το ''ανώδυνα-γρήγορα''. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ο άνθρωπος όταν έχει ένα πρόβλημα και του προτείνεται μια λύση, η λύση αυτή θέλει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη και ταχύτερη, ή όπως έγραψε ο Αριστοτέλης ''η ελπίδα για τα πράγματα που μπορεί να μας σώσουν συνοδεύεται από την ιδέα ότι αυτά βρίσκονται πολύ κοντά μας''.


   Όσο πιο μακροπρόθεσμη θα είναι λοιπόν η λύση που θα προταθεί τόσο περισσότερο η λύση αυτή θα αποφεύγεται. Γι’ αυτό οι άνθρωποι που επισκέπτονται τους διατροφολόγους το βλέπουν σαν μια λύση η οποία θα έρθει τελευταία. Έχετε ακούσει το φαινόμενο του "στυμμένου λεμονιού"; Αυτό ακριβώς αισθάνεται κάποιος, όταν έχει περάσει από οτιδήποτε ''πειραματικό'' που έχει χαρακτήρα ''ανώδυνο-γρήγορο''. Έχει λοιπόν εξαντληθεί η υπομονή του και ακόμη και αυτή την τελευταία λύση δεν έχει κουράγιο να την ξεκινήσει. Θα είναι ψέμα λοιπόν να πούμε στους αναγνώστες μας ότι η καταπολέμηση της παχυσαρκίας είναι ''υπόθεση λεπτού'' και θα ήταν επίσης ψέμα για χάρη της υγείας μας να νομίζουμε ότι αυτό το βουβό νόσημα μπορεί να θεραπευτεί σε μία εβδομάδα.

  Σε αυτούς που διαφημίζουν την ‘γρήγορη και ανώδυνη’ μέθοδο τους, απαντάμε ‘συγχαρητήρια, κερδίσατε 1 δισεκατομμύριο πελάτες’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!