Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Έρευνες έδειξαν ότι..: Γιατί πράσινο τσάι;

Το πράσινο τσάι είναι το ρόφημα που έγινε μόδα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ωστόσο στη Κίνα ήταν και και παραμένει εώς και σήμερα, το πιο δημοφιλές είδος τσαγιού.


Το πράσινο τσάι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ωφέλιμα για την υγεία φλαβονοειδή (που αντιπροσωπεύουν το 30% του ξηρού βάρους ενός φύλλου), συμπεριλαμβανομένων των κατεχίνες και τα παράγωγά τους. Οι κατεχίνες πιστεύεται ότι παίζουν κεντρικό ρόλο στην αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητητες του πράσινου τσαγιού. Εκτός από τις κατεχίνες, το πράσινο τσάι περιέχει τις βιταμίνες Ε και C που δρουν και αυτές ως καταστροφείς των ισχυρών ελευθέρων ριζών.
Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο σε Αμερικάνικο επιστημονικό περιοδικό, έγινε προσπάθεια συσχέτισης των δεικτών χοληστερόλης με τις κατεχίνες από το πράσινο τσάι.
Ανέλυσαν και επαναξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) 20 κλινικές δοκιμές διάρκειας τριών εβδομάδων έως έξι μηνών, που αφορούσαν περίπου 1.500 άτομα. Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πράσινο τσάι ρίχνει κατά μέσο όρο πέντε έως έξι μονάδες την ολική και την «κακή» χοληστερόλη (LDL), σε σχέση με τα εικονικά φάρμακα («πλασέμπο»).
Οι κατεχίνες από το πράσινο τσάι λοιπόν, σχετίζονται στατιστικά με τη μείωση της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, ωστόσο δεν υπάρχει επίδραση στην «καλή» (HDL) χοληστερόλη ούτε στα τριγλυκερίδια.

Πηγή: J Am Diet Assoc. 2011 Nov;111(11):1720-9.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!