Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

Έρευνες έδειξαν ότι..: Η καφεΐνη φαίνεται να αυξάνει την αθλητική απόδοση


Σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε στο Sheffield Hallam University, φαίνεται ότι η καφεΐνη σε συνδυασμό με υδατάνθρακες,  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους αθλητές να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Mayur Ranchordas, λέκτορας και διατροφολόγος στο Sheffield Hallam University, πραγματοποίησε μελέτες σε ποδοσφαιριστές χρησιμοποιώντας την καφεΐνη και τους υδατάνθρακες μαζί σε ένα ρόφημα. Εκτός από την βελτίωση της αντοχής που προκαλείται από την πρόσληψη υδατάνθρακων, βελτιώθηκε και το επίπεδο της απόδοσης των αθλητών λαμβάνοντας καφεΐνη και υδατάνθρακες μαζί.Ο Mayur δήλωσε:
''Υπάρχουν ήδη πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η καφεΐνη και οι υδατάνθρακες βελτιώνουν την αντοχή, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει και μια θετική επίδραση στην ικανότητα και την απόδοση. Πραγματοποιήσαμε τρεις διαφορετικούς ποδόσφαιρικούς αγώνες των 90 λεπτών ο κάθε ένας - δύο ημίχρονα των  45 λεπτών - που δοκιμάστηκαν η ευκινησία και η ακρίβεια της κάθε κεφαλιάς και κλωτσιάς.
Η δοκιμή σχεδιάστηκε ώστε να μιμείται έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να εκτελούν πολλαπλές και επανειλημμένες αποστάσεις τρέχοντας, διακεκομμένης έντασης, να τρέχουν κλωστώντας τη μπάλα γύρω από κώνους και να κλωτσούν με ακρίβεια.''
''Βρήκαμε ότι ο συνδυασμός υδατανθράκων και καφεΐνης επιτρέπει στους παίκτες να διατηρήσουν μεγαλύτερη ένταση  στο τρέξιμο, καθώς και να βελτίωσουν του στόχου της ''μπαλιάς''.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι, για τους αθλητές που αγωνίζονται σε ομαδικά αθλήματα, όπου αντοχή και επιδεξιότητα είναι σημαντικοί παράγοντες, η κατανάλωση ενός υδατανθρακούχου ροφήματος με καφεΐνη, σε αντίθεση με ένα ρόφημα υδατανθράκων, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις επιδόσεις. Ευρήματά μας, λοιπόν, υποδηλώνουν ότι οι ποδοσφαιριστές θα ήταν καλό να καταναλώνουν ένα ρόφημα με υδατάνθρακες και καφεΐνη πριν την έναρξη και στο ημίχρονο".

Πηγή: www.sciencedaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!