Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Τρόπος Να Σκεφτείς: Ο κύριος Λίπος
Γράφει ο Θανάσης Μακρής

Θα αφιερώσουμε το σημερινό μας άρθρο στον κύριο Λίπος.  Όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη λίπος, το μυαλό μας πηγαίνει σε κάτι αηδιαστικό, με κίτρινο χρώμα. Το λίπος είναι η κύρια αποθήκη ενέργειας στο σώμα μας. Πολύ λίπος, πολύ ενέργεια. Ενέργεια έχουν όλες οι τροφές στη φύση, άλλες λιγότερη και άλλες περισσότερη. Τα λαχανικά για παράδειγμα έχουν μικρή ποσότητα ενέργειας, το κρέας αποδίδει μέτρια ποσότητα ενεργειας και οι ξηροί καρποί υψηλή ποσότητα ενέργειας. Ένα γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι αν πιούμε ½ κούπα ελαιόλαδο έχουν εισρεύσει στον οργανισμό μας 900 θερμίδες. Φοβερό ε; Γιατί παχαίνουμε όμως;


Τα πράγματα είναι απλά. Ας πούμε ότι κάποιος παίρνει το μήνα 1000€, με τα 700 καλύπτει τα έξοδα του και τα 300 του περισσεύουν, αποταμίευση λοιπόν. Αυτό κάνει και το σώμα μας, αποταμιεύει αυτά που του περισσεύουν από αυτά τα οποία τρώμε. Οτιδήποτε και αν είναι αυτό, φρούτο, κρέας, πίτσα, τόνος, μαρούλι.

Θα μου πείτε τώρα «μα αν φάω παραπάνω φρούτα θα κάνω λίπος;» η απάντηση είναι «ναι». Το σώμα μας έχει την δυνατότητα, ότι περισσεύει να το αποθηκεύει για να το χρησιμοποιήσει όταν δεν θα έχει. Από τα τρόφιμα λοιπόν γεμίζει ενέργεια τις δεξαμενές του το σώμα μας και περιμένει να την χρησιμοποιήσει. Η κοιλίτσα, οι γλουτοί μας, τα μπράτσα κ.α. είναι δεξαμενές ενέργειας. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν για να πέσει η κοιλιά μας, ακριβώς το αντίστροφο από ότι κάναμε και αποθηκεύαμε λίπος.

Τρώμε λιγότερη ποσότητα τροφής, άρα παίρνουμε λιγότερη ενέργεια, άρα χρησιμοποιούμε το αποθηκευμένο λίπος, άρα μειώνονται τα αποθέματα ενέργειας στις δεξαμενές, όπου δεξαμενή.. βλέπε κοιλίτσα, γλουτοί, μπράτσα κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!