Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Τρόπος Να Σκεφτείς: Ο Φίλος μου ο Μεταβολισμός


  Γράφει ο Θανάσης Μακρής, Διατροφολόγος

Γεια σας.  Ίσως δεν υπάρχει πιο πολυχρησιμοποιημένη λέξη στο χώρο της διατροφής από τη λέξη μεταβολισμός και πιο πολυσυζητημένο το «τι τον αλλάζει». Σε ένα προηγούμενο άρθρο της ομάδας Τρόπος Να Ζεις γράψαμε για τον Κύριο Λίπος και τονίσαμε την σημασία που έχει το ισοζύγιο ενέργειας του σώματος μας. 


  Οι ερωτήσεις που τίθενται πολλές φορές για τον μεταβολισμό αποκτούν διαστάσεις πλαστελίνης, «κάνει καύσεις το γιαούρτι», «αυξάνει το μεταβολισμό η τομάτα», «άλλαξε ο μεταβολισμός μου το χειμώνα κι έτσι έχασα περισσότερα κιλά από τον Αύγουστο», «τη Δευτέρα δεν έκανα πολλές καύσεις γιατί καθόμουν στο γραφείο». Αυτός είναι ο «κατά παραγγελία» μεταβολισμός με τη δική μας απλή προσέγγιση και όχι η πραγματική έννοια του μεταβολισμού.

  Ο Μεταβολισμός δεν αλλάζει δραστικά κάνοντας κάποια υποτιθέμενη «ειδική δίαιτα», ούτε αυξάνεται απότομα χάνοντας 8 κιλά την εβδομάδα. Σίγουρα όμως βελτιώνεται. Κι ένας τρόπος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να τον βελτιώσουμε, είναι η άσκηση. Μην περιμένετε λοιπόν ακολουθώντας «ειδικές δίαιτες» να μειώνεται το βάρος σας κάποιες μέρες μισό κιλό, κάποιες 3 κιλά και κάποιες άλλες 23. Αυτοί που σας προτείνουν τέτοιες λύσεις δεν σας λένε την αλήθεια.

  Η σωστά σχεδιασμένη διατροφή σκοπό έχει να «χρησιμοποιήσει» τον μεταβολισμό σαν σύμμαχο, αναδιαρθρώνοντας τον τρόπο με τον οποίο τρώμε, οδηγούμενοι στην μείωση του βάρους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!