Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Έρευνες έδειξαν ότι..: Γιατί όταν μειώνω το βάρος μου δυσκολεύομαι να το συντηρήσω;


Παγκοσμίως πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ενήλικες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους, συμπεριλαμβανομένων 400 εκατ. ενηλίκων που είναι παχύσαρκοι.Στην Αυστραλία εκτιμάται ότι πάνω από το 50% των γυναικών και 60% των αντρών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Μολονότι ο περιορισμός των ημερησίων θερμίδων καταλήγει συχνά σε μείωση του βάρους, περισσότερο από 80 τοις εκατό των παχύσαρκων διαιτώμενων αδυνατούν να διατηρήσουν την απώλεια του βάρους τους. Σύμφωνα με ερευνα, που έγινε από τον καθηγητή Joseph Proietto σε συνεργασία με το La Trobe University στην Αυστραλία, βρέθηκε ότι οι διαιτώμενοι πιθανών επανακτούν το βάρος τους εξαιτίας ορμονικών αλλαγών.


Στην έρευνα συμμετείχαν 50 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, που το βάρος τους ήταν μέσω όρο 95kg και έκαναν αρκετά χαμηλής πρόσληψης θερμίδων δίαιτα για 10 εβδομάδες. Σε τακτά χρονικά διαστήματα μελετήθηκαν τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την όρεξη  και στο τέλος του προγράμματος η συνολική μείωση του βάρους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μετά την πρώτη απώλεια βάρους περίπου 13 κιλών, τα επίπεδα των ορμονών που επηρεάζουν την πείνα άλλαξε κατά τρόπο που θα έπρεπε να αναμένεται αύξηση της όρεξης. Οι αλλαγές αυτές διατηρήθηκαν για τουλάχιστον ένα έτος. Οι συμμετέχοντες ανέκτησαν περίπου 5 κιλά κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου ενός έτους της μελέτης.

Ο καθηγητής Joseph Proietto από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης  ανέφερε ότι η μελέτη κατέδειξε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ορμόνες για τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. "Η μελέτη μας έδωσε στοιχεία για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας και οι οποίοι έχουν χάσει βάρος και συχνά το επανακτούν. Η επανάκτηση λοιπόν του βάρους έχει μια ισχυρή φυσιολογική βάση και δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα της εθελοντικής επανάληψη των παλαιών συνηθειών" ανέφερε.

Κάθε φορά λοιπόν που παίρνετε μέρος των κιλών που είχατε χάσει, μη κατηγορείτε και τιμωρείτε τον εαυτό σας. Εκτός ότι έχετε να καταπολεμήσετε διατροφικές συνήθειες πολλών ετών, είναι και οι ορμόνες, που σύμφωνα με τον Joseph Proietto παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του βάρους. Με όπλο τη υπομονή και την επιμονή μπορείτε να αντριστρέψετε αυτό το γεγονός και τελικά να επιτευχθεί ο στόχος σας. Η μακροπρόθεσμη υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών είναι στάση ζωής και όχι διαδικασία συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.


Πηγή: New England Journal of Medicine
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!