Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

Η θεραπευτική τροφή: Το ΡόδιΤο ρόδι είναι από τα πιο δημοφιλή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα, με μοναδική γεύση! Παραδόσεις που σχετίζονται με το ρόδι και την ροδιά, βρίσκουμε σε σχεδόν όλους τους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου. Στην αρχαία Ελλάδα το δέντρο της ροδιάς ήταν πολύ γνωστό διότι χρησιμοποιούσαν τη φλούδα της στη βυρσοδεψία και στην ιατρική. Πέρα από την πρακτική του χρησιμότητα, είναι εντυπωσιακό το ότι συναντάται παντού και πάντα με τις ίδιες έννοιες (ευημερία, γονιμότητα, τύχη, υγεία, μακροζωία).Η παράδοση λοιπόν έρχεται να συμφωνήσει σήμερα με την επιστήμη, η οποία επιβεβαιώνει τις ιδιαίτερα ευεργετικές ιδίοτητες του για την υγεία.

Όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ρόδια είναι πολύ καλή πηγή σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες φαίνεται να παρέχουν προστασία κατά των καρδιακών παθήσεων.

Μελέτες δείχνουν ότι το ρόδι επιδρά στο μεταβολισμό της χοληστερίνης και ιδιαίτερα της LDL-χοληστερόλης, μέσω των αντιοξειδωτικών ουσίων που περιέχει (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ), μειώνοντας τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Παράλληλα έρευνες έχουν δείξει ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, ευνοεί τον αιματοκρίτη, βοηθάει στην καλύτερη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα, ενώ θεωρείται το φυσικό υποκατάστατο του viagra χωρίς τις επιπλοκές που έχει το χάπι.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το ρόδι και ο χυμός του συγκαταλέγεται στην κατηγορία των σούπερ τροφών.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να το βάλετε στην καθημερινή σας διατροφή!
Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να καταναλώσουμε αυτό το φρούτο:

  • Το ρόδι μπορεί να καταναλωθεί απλά και μόνο του.
  • Να πάρουμε τον χυμό του. Ο ιδανικός χυμός γίνεται στύβοντας το ρόδι μαζί με τα κουκούτσια και την ψίχα, διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του ροδιού.
  • Να το προσθέσουμε σε σαλάτες και μαγειρευτά πιάτα.
  • Να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα π.χ. στο γιαούρτι, σε γλυκά
  • Να παρασκευάσουμε το δικό μας λικέρ ρόδι

  
Προσθέτοντας ρόδια στη λίστα αγορών σας μπορεί να βελτιωθεί η ποικιλία στη διατροφή σας αλλά και η υγεία σας!

Γιατί το ρόδι εκτός από θεραπευτική τροφή.. αποτελεί και έμπνευση!

Η «τρελή ροδιά» είναι το τελευταίο ποίημα από τη συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη «Η θητεία του καλοκαιριού». Το ποίημα «Η τρελή ροδιά» είναι διάχυτο από χαρά, ζωή και κίνηση. Η τρελή ροδιά είναι ένα ποιητικό σύμβολο μέσα από το οποίο ο ποιητής περνάει τα θαύμα της ζωής. Κι όχι άδικα!

Σε ερμηνία των Χειμερινών Κολυμβητών.
 Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, 
Υποψήφια Σύμβουλος Συστημικής Θεραπείας
email: eleounaki@outlook.com
site: www.eleounaki.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!