Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Παραμύθι, παραμύθι το κουκί και το.. ρεβύθι!




"Παραμύθι, παραμύθι το κουκί και το ρεβύθι" τραγουδούσε ο αείμνηστος τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης... και δράττομαι της ευκαιρίας να μιλήσω κι εγώ για το ρεβύθι! Ξέρω πως μπορεί να μην είναι και το αγαπημένο φαγητό των περισσοτέρων.. αλλά πιστεύω πως πολλοί απο αυτούς που δεν το προτιμούν... είτε δεν το έχουν γευτεί όπως του πρέπει είτε δεν το έχουν δοκιμάσει ποτέ στην ζωή τους! Για πάμε να γνωρίσουμε λοιπόν λίγο παραπάνω τα ρεβύθια..
Τα ρεβύθια συγκαταλέγονται στην οικογένεια των οσπρίων και είναι ένα από τα παλαιότερα όσπρια που καλλιεργούνται από τον άνθρωπο. Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι την Αίγυπτο τα ρεβύθια, τα κουκιά και οι φακές θεωρούνταν βασικές τροφές της εποχής. Κι όχι άδικα! Τα ρεβύθια είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών και πολλών βασικών μετάλλων και βιταμινών. Η παρουσία τόσων πολλών ζωτικής σημασίας θρεπτικών ουσιών, τα καθιστά ιδανική τροφή που μπορεί να παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία, τα οποία συνοψίζονται παρακάτω.

Τα ρεβύθια λοιπόν:
  • Είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Θεωρείται πλήρη τροφή για τον άνθρωπο και μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το κρέας.
  • Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες που βρέθηκαν σε αυτά τα όσπρια μπορούν να μειώσουν το επίπεδο της LDL χοληστερόλης καθώς και να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Παρέχουν επίσης μια σημαντική ποσότητα μαγνησίου, η οποία είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς βοηθά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. 
  • Είναι μια σημαντική πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο βοηθά στη μείωση των επιπέδων ομοκυστεΐνης του αίματος. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο σε υψηλά επίπεδα στο αίμα, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. 
  • Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα ρεβύθια προσφέρουν κορεσμό, κάτι που σημαίνει πως μπορούν να καλύψουν επαρκώς την βιολογική μας πείνα ακόμα και σε μικρή ποσότητα. Έτσι όσοι βρίσκεστε σε διαδικασία επανεκπαίδευσης της πείνας σας και του κορεσμού σας, τα ρεβύθια μπορούν να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια σας!
  • Μπορούν να συνδράμουν στην θεραπεία της οστεοπόρωσης. Τα ρεβύθια είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, δεδομένου ότι καταναλώνονται με τον φλοιό τους καθώς το 70% του ασβεστίου βρίσκεται εκεί.
  • Λόγω της περιεκτικότητας τους σε μολυβδαίνιο, τα ρεβύθια συμμετέχουν στην αποβολή του οργανισμού από τα θειώδη άλατα, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συντηρητικό σε προπαρασκευασμένες τροφές. Το μολυβδαίνιο αποτελεί συστατικό στοιχείο του ενζύμου που βοηθά στην αποβολή των θειωδών. Οι ευαίσθητοι άνθρωποι στα θειώδη άλατα, αντιμετωπίζουν μια σειρά σοβαρών συμπτωμάτων, όπως, αποπροσανατολισμός, ταχυκαρδία κ.ά.

Ως προς την κατανάλωση τους, τα ρεβύθια καταναλώνονται βραστά ή μαγειρευτά ως όσπρια, καβουρντισμένα ως ξηροί καρποί (τα γνωστά στραγάλια), γίνονται θρεπτικά άλευρα και μετά από επεξεργασία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν υποκατάστατο του καφέ.

Εδώ θα βρείτε μερικές προτάσεις μαγειρέματος:
  1. Η γνωστή σε όλους λεμονάτη ή κοκκινιστή ρεβυθάδα.
  2. Ρυζότο με ρεβύθια.
  3. Βρασμένα ρεβύθια σε σαλάτες με λαχανικά αρεσκείας
  4. Φαλάφελ! Πεντανόστημοι κεφτέδες από ρεβύθι. (Συνταγή από το Λίβανο)
  5. Χούμους! Πουρές από ρεβύθι, ταχίνι, κύμινο, λεμόνι, σκόρδο κι ελαιόλαδο. (Συνταγή από το Λίβανο)
  6. Ρεβύθια με παντζάρια και σκόρδο, μαύρες τσακιστές ελιές και τυρί. Ένα ορεκτικό που συνήθιζαν οι αρχαίοι Έλληνες!
  7. Μουσακάς ή παστίστιο με ρεβύθια! Σε αυτή τη περίπτωση τα αλεσμένα ρεβύθια αντικαθιστούν τον κιμά.
  8. Τα ρεβύθια έχουν χρησιμοποιηθεί και σε γλυκά! Αναζητήστε συνταγές (ρεβυθάτο γλύκισμα από την Θεσσαλία). 
  9. Ή απλώς ρεβύθια, φέτα, ντομάτα, δυόσμο και ελαιόλαδο όπως φαίνεται στην φωτογραφία!


Τα ρεβύθια εκτός από την ευεργετική δράση τους στην υγεία, ίσως να αποτελούν μία νέα γευστική πρόκληση! Δοκιμάστε τα!


Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, 
Υποψήφια Σύμβουλος Συστημικής Θεραπείας
email: eleounaki@outlook.com
site: www.eleounaki.com






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!